NSA kan eigen e-mails niet doorzoeken

Het National Security Agency (NSA), de veiligheidsorganisatie van de Amerikaanse overheid, verzamelt met het geheime programma PRISM al jarenlang informatie via computerservers van onder meer Google, Apple, Facebook, Yahoo! en Microsoft. Maar het bureau heeft naar eigen zeggen de technologie niet om de e-mails van zijn eigen werknemers te doorzoeken. Dat staat te lezen op de website van ProPublica, een New Yorkse non-profitorganisatie.

Het nieuwe datacenter van de NSA in Bluffdale, Utah. Beeld ap
Het nieuwe datacenter van de NSA in Bluffdale, Utah.Beeld ap

'Het is voor ons spijtig genoeg nog niet mogelijk om e-mails te doorzoeken', liet Freedom of Information Act-ambtenaar Cindy Blacker vorige week weten aan de site. 'Ons systeem is een beetje verouderd.' ProPublica had de e-mails tussen NSA-werknemers en werknemers van National Geographic Channel opgevraagd. De zender had namelijk een documentaire over de NSA uitgezonden en ProPublica wilde begrijpen welke PR-inspanningen daaraan voorafgegaan waren.

'Dit is verbijsterend', laat Mark Caramanica van de non-profit Reporters Committee for Freedom of the Press weten. 'De NSA is een bedrijf dat wereldwijd de communicatie van miljoenen mensen bestudeert en het kan niet eens zijn eigen interne communicatie doorzoeken.'

Meer over