NS verkopen automatisering aan EDS

De Nederlandse Spoorwegen verkopen hun automatiseringsbedrijf CVI (Centrum voor Informatie Verwerking) aan het Amerikaanse Electronic Data Systems (EDS). De NS denken dat de expertise van CVI daardoor beter te verkopen is....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Niet bekend

Met de overname van CVI krijgen de Amerikanen nog vastere voet aan de grond in Nederland. EDS, dat volledig gecontroleerd wordt door het autoconcern General Motors, heeft vorig jaar de automatiseringsdivisies van de zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo en het energiebedrijf Nuon in Arnhem overgenomen. Ook sloot het een contract met Rijkswaterstaat.

Daarnaast verzorgt het bedrijf de automatisering van de omroepen AVRO, KRO en NCRV. Met de 500 mensen van CVI erbij heeft EDS nu 1300 werknemers in Nederland. De onderneming heeft al vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Spijkenisse en maakte eerder dit jaar bekend een vestiging te openen in Leeuwarden.

EDS is erg actief op het gebied van transport. Het bedrijf heeft onder meer contracten met luchtvaartmaatschappij Lufthansa en rederij Sea-Land. De aankoop van CVI is belangrijk, zo vertelde de voor Europa verantwoordelijke manager G. Carroll, omdat het Amerikaanse bedrijf nog geen expertise heeft op het gebied van railtransport. 'En we gaan ervan uit dat rail de komende jaren, zeker in Europa, steeds belangrijker wordt.' Carroll verwees naar Zwitserland, dat over enkele jaren ten gunste van het spoor vrachtwagens wil weren die slechts op doorreis zijn.

De Federatieve Spoorweg Vakvereniging (FSV), de belangrijkste vakbond bij de NS, is tevreden met de keuze voor EDS, maar zet vraagtekens bij het gemak waarmee ook het personeel overgaat. 'CVI heeft geen eigen werknemers', zegt FSV-voorzitter G. Hardeveld. 'De mensen zijn uitgeleend aan CVI, maar ze zijn in dienst van NS.' Volgens Hardeveld hechten veel werknemers aan hun NS-status en zouden ze de keuze moeten hebben om terug te gaan naar het moederbedrijf. De Vervoersbond CNV eist 'waterdichte garanties'.

Volgens L. Schouten, lid van de raad van bestuur van de NS, 'gaan de aandelen en de business, en daarmee ook het personeel over naar EDS'. Wel hebben de NS volgens hem bedongen dat de werknemers een 'gelijkwaardig pakket arbeidsvoorwaarden' zal worden aangeboden. Ook heeft EDS moeten beloven fors in CVI te investeren.

EDS is volgens eigen zeggen wereldwijd de grootste aanbieder van information technology (IT). Vorig jaar behaalde het concern een omzet van ruim 10 miljard dollar (15,4 miljard gulden) en een winst van 822 miljoen dollar (bijna 1,3 miljard gulden).

De overname van CVI heeft geen gevolgen voor de plannen van de NS om actief te worden op het gebied van telefonie. CVI-directeur M. Slagmolen, die de laatste jaren dat prestigieuze project heeft geleid, komt niet in dienst van EDS. Hij stapt over naar Enertel, de joint venture van de NS en de energiebedrijven die een landelijk dekkend telefoonnetwerk moet aanleggen.

Schouten ontkende dat EDS betrokken zal worden bij Enertel, maar voor de persconferentie vertelde EDS' vice president Northern Europe J. Schoemaker dat hij daar wel op hoopt. EDS beheert al de netwerken van het Japanse telefoonbedrijf NTT en Telecom Italia.

Meer over