Nieuws

NS-publieksprijs met overmacht aan stemmen naar bedreigde debutante Lale Gül (24)

Schrijver Lale Gül (24) heeft met haar roman Ik ga leven de NS Publieksprijs 2021 gewonnen. Het autobiografische boek, haar debuut, kreeg veruit de meeste stemmen van het Nederlandse publiek.

Hessel von Piekartz
Lale Gul heeft met Ik ga leven de NS Publieksprijs gewonnen. De uitgave is daarmee het Boek van het Jaar 2021. De bekendmaking vond plaats in de studio van talkshow M, met presentatrice Margriet van der Linden.  Beeld ANP
Lale Gul heeft met Ik ga leven de NS Publieksprijs gewonnen. De uitgave is daarmee het Boek van het Jaar 2021. De bekendmaking vond plaats in de studio van talkshow M, met presentatrice Margriet van der Linden.Beeld ANP

Dat werd woensdagavond bekend gemaakt in de talkshow M. In totaal werden ruim 210 duizend stemmen uitgebracht waarvan Gül er 32 procent kreeg. Ze wint daarmee van andere genomineerde schrijvers Saskia Noort, Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, Jan Dijkgraaf, Hendrik Groen en Maike Meijer. Voor de NS-publieksprijs worden de best verkochte boeken van het afgelopen jaar genomineerd.

In haar boek beschrijft Gül, die opgroeide in een streng-islamitisch gezin in Amsterdam, hoe ze probeert los te komen uit het strikte milieu van haar ouders en familie. Het kwam haar op felle kritiek en zelfs bedreigingen te staan. Na publicatie van het boek en de daarop volgende media-aandacht bleek het voor haar onmogelijk thuis te blijven wonen. Ze moest onderduiken op een schuiladres. In september werd een negentienjarige man veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie waarvan vijf maanden voorwaardelijk vanwege een doodsbedreiging aan het adres van Gül.

Inmiddels heeft Gül, die met haar 24 jaar de jongste schrijver ooit is die de NS-publieksprijs in ontvangst neemt, een vaste column in Het Parool en werkt ze aan haar nieuwe boek. Daarnaast studeert ze Nederlands aan de Vrije Universiteit.

Naast de genomineerden kon het publiek ook een vrije stem uitbrengen op een boek dat niet bij de keuzelijst stond. In die categorie ontving het boek Ziek gelukkig van RTL-Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde de meeste stemmen. Het boek kwam na publicatie binnen op de eerste plek van de Bestseller 60 van stichting CPNB. In het boek beschreef Ten Wolde hoe hij positief probeerde te leven ondanks de kanker waar hij aan leed. Vorige maand overleed hij op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte.

Meer over