nieuws

NS neemt per direct maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen

De NS neemt per direct maatregelen om 28 onbewaakte spoorwegovergangen beter te beveiligen. De actie volgt op onderzoek naar een ongeval bij het Drentse Hooghalen in mei 2020. Daarbij kwam een machinist om het leven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het ongeval, waarbij een Sprinter op het traject Assen - Zwolle botste op een zwaar landbouwvoertuig, heeft grote indruk gemaakt op het personeel van de NS. De vakbond van machinisten en conducteurs (VVMC) riep staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om vaart te maken met het sluiten van onbewaakte overgangen.

Er zijn nog 277 van deze Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in Nederland, waarvan 109 in gebruik door de NS. Uit het onderzoek volgt dat bij 137 van deze NABO’s zich een situatie kan voordoen zoals de situatie die leidde tot het noodlottig ongeval bij Hooghalen. De eerste 28 daarvan worden nu onderworpen aan strengere maatregelen.

Zes overgangen gaan met spoed dicht, eentje later dit jaar. Bij vier overwegen gelden vanaf woensdag snelheidsbeperkingen voor passerende treinen. Bij de laatste zeventien worden binnen twee weken maatregelen genomen, waaronder mogelijk ook een snelheidsbeperking.

Voor de andere 109 risicovolle NABO’s op het Nederlandse spoor inventariseert spoorwegbeheerder ProRail, met vervoerders en lokale overheden, welke maatregelen in overleg op korte termijn genomen kunnen worden. Uiteindelijk moeten alle niet bewaakte overgangen dicht, wat betreft de NS.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat bij 21 NABO’s per direct de snelheid omlaag gaat. Dat moeten er vier zijn.

Meer over