Nieuws

NRC: week voor de aanslag verdacht persoon gesignaleerd bij parkeerplek Peter R. de Vries

Een week voor de aanslag op Peter R. de Vries is er een verdacht persoon gesignaleerd bij parkeergarage waar de misdaadverslaggever zijn auto stalde. De getuige heeft nog diezelfde avond de beveiligers van de nabijgelegen RTL Boulevard-studio ingelicht. Het is niet duidelijk of er naar aanleiding hiervan extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

Anna de Haas
De kist van Peter R. de Vries wordt weggedragen uit Koninklijk Theater Carre. De neergeschoten misdaadverslaggever overleed op 64-jarige leeftijd. Beeld ANP
De kist van Peter R. de Vries wordt weggedragen uit Koninklijk Theater Carre. De neergeschoten misdaadverslaggever overleed op 64-jarige leeftijd.Beeld ANP

Dit bevestigen bronnen tegen NRC na berichtgeving in het Duitse weekblad Der Spiegel, die sprak met de getuige. De verdachte persoon in kwestie werd op maandag 28 juni door een medewerker van de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat opgemerkt. De Vries stalde zijn auto daar regelmatig voor een bezoek aan RTL Boulevard. Volgens de getuige volgde de man De Vries en keek hij nadrukkelijk bij de garage naar binnen.

De garagemedewerker besloot nog diezelfde avond aan de bel te trekken bij de beveiligers van de Boulevardstudio, waarna de politie in Amsterdam en Midden-Nederland zijn ingelicht. NRC schrijf dat ook Peter R. de Vries zelf op de hoogte zou zijn gesteld. Het is onduidelijk of er na de melding extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Een week na het voorval, op dinsdag 6 juni werd Peter R. de Vries voor diezelfde parkeergarage neergeschoten. Hij overleed op 15 juli aan zijn verwondingen. Aan Der Spiegel vertelt de garagemedewerker dat hij Kamil E., een van de opgepakte verdachten, onmiddellijk herkende als de persoon die een week eerder bij de garage rondhing.

Op 18 oktober is de eerste zitting in de rechtszaak tegen Kamil E. en medeverdachte Delano G.. In het onderzoek naar de moord wordt ook gekeken naar de beveiliging van De Vries. Al sinds de aanslag staat ter discussie of die voldoende was.

De misdaadverslaggever zou als vertrouwenspersoon van Nabil B. op een dodenlijst van Taghi hebben gestaan. Peter Schouten, advocaat van Nabil B., stelt in NRC dat de melding van de parkeergaragemedewerkers voldoende aanleiding had moeten geven om de omgeving van De Vries stelselmatig te observeren.

Meer over