NieuwsGroep de Mos

NRC: Stemfraude bij Haagse partij van Richard de Mos

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zouden stemmen zijn geronseld voor de lokale partij Groep de Mos/Hart voor Den Haag. Dat meldt NRC op basis van tapverslagen van de rijksrecherche en een analyse van de verkiezingsuitslag.

Fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos/Hart voor Den Haag ontkent dat er stemmen zijn gekocht.  Beeld ANP
Fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos/Hart voor Den Haag ontkent dat er stemmen zijn gekocht.Beeld ANP

In het stembureau in Theater De Vaillant in de Haagse wijk Transvaal, behaalde de lokale partij van Richard de Mos in 2018 bijna één op de vier stemmen (23,8 procent). Die gingen voor driekwart naar Atilla Akyol. Hij is de uitbater van het zalencentrum Opera, dat in opspraak raakte na het verkrijgen van een nachtvergunning.

Volmachten

Opvallend is dat één op de drie stemmen in het stembureau werd uitgebracht per volmacht. Dat is het hoogste percentage volmachten van alle stembureaus in Nederland. Een bron binnen de Turkse gemeenschap zegt tegen NRC dat een week voor de verkiezingen in Turkse kringen bekend was dat de gebroeders Atilla en Erdinç Akyol 150 euro zouden betalen voor twintig stempassen.

In een tapgesprek uit november 2018 zegt Erdinç Akyol tegen de voorzitter van de Turks Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging in Den Haag dat er in ruil voor stemmen voor Groep de Mos ‘een financiële vergoeding’ is betaald ‘aan partijen’. Akyol zegt dat de vereniging ook kan rekenen op een gemeentelijke subsidie via wethouder Rachid Guernaoui, aldus NRC.

Stoere taal

‘Er zijn door Groep de Mos nooit stemmen gekocht of geronseld’, reageert fractievoorzitter en oud-wethouder Richard de Mos in een schriftelijke verklaring. ‘Mocht blijken dat de heer Erdinç Akyol heeft gehandeld op de wijze die NRC op basis van één anonieme bron beschrijft, neemt Hart voor Den Haag / Groep de Mos daar met klem afstand van. Voor stoere teksten die hij blijkbaar aan de telefoon uitgeslagen heeft kan onze partij geen verantwoordelijkheid nemen.’

Op 1 oktober 2019 viel de rijksrecherche binnen bij wethouders De Mos en Guernaoui. Ze worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en het schenden van het ambtsgeheim, maar hebben sindsdien inhoudelijk niets van de zaak gehoord. De Mos deed dit voorjaar nog een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Den Haag.

Verder lezen: Richard de Mos, wethouder af, gaat meteen per limousine op campagne

Richard de Mos en Rachid Guernaoui namen half oktober formeel ontslag als wethouders in Den Haag. Prompt reden ze per limousine naar stadsdeel Loosduinen, op campagne. Daar wachtte hun een warm bad.

Meer over