NIEUWS

NRC: Overheid overwoog voor 50 miljoen aandelen Hema te kopen

De overheid heeft vorig jaar overwogen voor 50 miljoen euro aandelen te kopen van de Hema. De plannen om daarmee het bijna een eeuw oude warenhuis te redden lagen al klaar.

Een klant bezoekt een filiaal van Hema. Ze heeft een winkelafspraak gemaakt.  Beeld ANP
Een klant bezoekt een filiaal van Hema. Ze heeft een winkelafspraak gemaakt.Beeld ANP

Dat meldt het NRC, dat met een wob-verzoek documenten daarover in handen kreeg.

De Hema zou alleen deels een staatsbedrijf worden als het zelf geen reddingsplan op poten kon krijgen met de schuldeisers. Het noodscenario kwam in beeld nadat de Europese Commissie een streep had gezet door de voorkeursoptie van de overheid. Aanvankelijk overwoog het ministerie van Economische Zaken om speciaal voor de winkelketen de limiet van een coronasteunmaatregel op te rekken. Hema zou dan honderden miljoenen met staatsgarantie kunnen lenen.

Een reden om zich zo in te zetten voor de Hema was, naar de vrees voor onrust, grote werkloosheid en het straatbeeld in de Nederlandse winkelstraten, de ‘historische en sentimentele waarde’ die de winkelketen voor veel Nederlanders heeft.

Uiteindelijk bleek minister Hoekstra van Financiën tegen, hij wilde dat de markt de problemen van de Hema zelf zou oplossen. Dat gebeurde ook. Eind 2020 werd bekend dat de familie Van Eerd, oprichters en eigenaren van het razendsnel groeiende Jumbo, samen met een mede-investeerder Hema in zijn geheel over zou nemen.

De overname was uiteindelijk het sluitstuk van een geslaagde herfinanciering van Hema, dankzij een deal met de schuldeisers van het bedrijf, waardoor de schuldenlast daalde van 750 miljoen euro naar 300 miljoen euro. Die schuldenlast hing jarenlang als een zwaard van Damocles boven de keten.

Meer over