Nieuwsmisbruik katholieke kerk

NRC: 'Helft Nederlandse bisschoppen wist van seksueel misbruik'

Twintig van de 39 Nederlandse bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wisten van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt, zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers. Dat schrijft NRC na eigen onderzoek.

Redactie
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De krant meldt dat geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, werden overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen.

NRC publiceert een lijst met namen van alle bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen die betrokken waren bij het misbruik of ervan wisten. De vier (hulp-)bisschoppen die zich zelf schuldig hebben gemaakt aan misbruik zijn Jan Niënhaus (Utrecht), Jo Gijsen (Roermond), Philippe Bär (Rotterdam) en Jan ter Schure (Den Bosch), schrijft de krant. Geen van hen is nog actief en alle zaken zijn verjaard.

De krant baseert zich op informatie van het meldpunt voor kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, rapporten van de commissie-Deetman die in 2010-2011 het seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk onderzocht en op eigen onderzoek.

De publicatie van NRC 'klopt in grote lijnen', zo reageert een woordvoerster van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK). Kwesties uit het verleden moeten volgens de RKK belicht worden, 'in het belang van de kerk en als erkenning van het leed van de slachtoffers'.

RKK wijst erop dat 2010 het kantelpunt is geweest en dat sindsdien een actief preventiebeleid wordt gevoerd, waarbij zaken zoals in het verleden niet meer onder de radar kunnen blijven. Geestelijken moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen, hun antecedenten worden onderzocht en er is een gedragscode voor het pastoraat.

Meer over