NPO scherpt tv-zenders aan; minder amusement, meer cultuur, en vrolijker

De NPO scherpt de profielen van de drie tv-zenders nog verder aan. Dat daarvoor veel bekende programmatitels moeten verdwijnen, neemt de omroeporganisatie voor lief. 'Vernieuwen kan alleen als je ook durft te stoppen met programma's', verklaarde de nieuwe NPO-directeur Frans Klein vanmiddag tijdens de seizoenspresentatie in Hilversum.

Nieuwsuur-presentatrice Marielle Tweebeeke praatte de najaarspresentatie van de NPO aan elkaar. Beeld anp
Nieuwsuur-presentatrice Marielle Tweebeeke praatte de najaarspresentatie van de NPO aan elkaar.Beeld anp

Klein is niet zo van de kaasschaaf, maakte hij duidelijk tijdens zijn speech voor een zaal vol programmamakers en journalisten. 'De kaasschaaf is de dood in de pot.' Het lijstje met te schrappen programma's is dan ook lang: Vermist, De Rekenkamer, Over de Streep, De Slag om Nederland, Recht in de Regio, Arena, DNA Onbekend, Kassa Groen en Melk & Honing. Sommigen keren dit najaar nog even terug, maar vanaf 2015 echt niet meer.

Ook gaat het mes in goedbekeken tv-shows als Het Familiediner, Zo Rayman, Memories en Hello Goodbye: hiervan worden voortaan veel minder afleveringen uitgezonden. De keuzes zijn duidelijk: human-interest en amusement moeten wijken, om zo de bezuinigingen die vanuit Den Haag zijn opgelegd - en komend seizoen pas echt merkbaar zijn - geen vat te laten krijgen op het aanbod aan kunst en cultuur. En dat lijkt gelukt. De drie tv-zenders van de NPO bieden de komende maanden tientallen nieuwe documentaires, series en andersoortige programma's.

Kunst en cultuur
Dat aanbod kunst en cultuur is vooral te zien op NPO2, met het wekelijkse kunstprogramma Opium, documentaires in Het Uur van de Wolf en 2Doc, maar ook de serie De Muur, waarin Menno Bentveld in zes delen reist langs verschillende separatiemuren in de wereld. Volgens presentator Cornald Maas komen veel kunstprogramma's voortaan weer op 'christelijke tijden': 'Zodat je de hele avond gelauwerd en gevoed kunt worden door kunst en cultuur.'

Het programma De Meesterwerken, vanaf voorjaar 2015 met Joost Zwagerman, is een 'inspirerende en fascinerende reis door alles wat het leven kleurt, verheft en verrijkt.' Vanaf 7 september is Bram Vermeulen op zes zondagavonden te zien in zijn reisprogramma Dwars door Afrika. En op 13 november keert het legendarische VARA-programma De Achterkant van het Gelijk eenmalig terug, ditmaal met Frénk van der Linden als discussieleider.

NPO2 blijft het thuishonk voor nieuws en opinie. Naast Nieuwsuur, is er ruimte voor Brandpunt en Altijd Wat, maar die laatste twee programma's zullen vanaf 2015 in elkaar opgaan. De afzenders van beide actualiteitenprogramma's, de KRO en de NCRV, zijn inmiddels gefuseerd en dus worden de krachten voortaan gebundeld in een nog titelloze rubriek. Ook vanaf volgend jaar: WNL Opiniemakers, waarin Margreet Spijker met 'prominente duiders' terugblikt op de kwesties van de week.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Frans Klein, directeur televisie, geeft een toelichting op het komende tv-seizoen tijdens de najaarspresentatie van de NPO. Beeld anp
Frans Klein, directeur televisie, geeft een toelichting op het komende tv-seizoen tijdens de najaarspresentatie van de NPO.Beeld anp

Pauw en Jinek
Op de familiezender NPO1 beginnen dit seizoen twee nieuwe talkshows: Pauw, elke dag om 23:00 uur en Jinek, elke zondag ook om 23:00 uur. Diezelfde Jinek is er vervolgens in januari en februari elke werkdag tijdens de winterstop van Pauw.

Ondanks het vele schrappen in het gehalte amusement, is er komend seizoen nog voldoende in het genre te vinden. De Avrotros programmeert bijvoorbeeld een nieuwe reeks van Maestro vanaf 30 oktober. Hierin proberen acht BN'ers zich te ontwikkelen tot dirigent van het Maestro Symfonieorkest. Andere bekende titels die terugkeren zijn Ik Vertrek, Hoe Heurt het Eigenlijk?, Liefs Uit..., Boer Zoekt Vrouw en een nieuwe reeks van Heel Holland Bakt. En op 1 januari start er uiteraard een nieuwe serie van Wie is de Mol.

Nieuw op NPO 1 is de serie Nederland Waterland (EO). Een serie in de sfeer van het VPRO-programma Nederland van Boven, waarin nu het land vanaf het water wordt bekeken. Dat levert volgens de makers een 'prachtig, soms verrassend, soms ontroerend, bijna tijdloos beeld op van Nederlanders en onze relatie met het water'. Ook nieuw is Zeg 'ns B, waarin Caroline Tensen mensen volgt die niet goed kunnen lezen en schrijven. KRO-collega Anita Witzier verblijft op haar beurt een aantal weken in een psychiatrische kliniek waar ze behandelaars en patiënten volgt.

null Beeld anp
Beeld anp
Yvon Jaspers maakt weer een nieuwe reeks van Boer Zoekt Vrouw. In september is de introductie-aflevering, vanaf januari zijn de reguliere uitzendingen te zien. Beeld anp
Yvon Jaspers maakt weer een nieuwe reeks van Boer Zoekt Vrouw. In september is de introductie-aflevering, vanaf januari zijn de reguliere uitzendingen te zien.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Jongeren
Bij NPO3 zijn de veranderingen in het profiel het grootst. Programma's die voor een bredere doelgroep waren bedoeld, zoals de DWDD Colleges en De Tiende van Tijl, verhuizen naar respectievelijk NPO1 en NPO2, want de derde zender wordt voortaan echt alleen voor jonge mensen tussen de 20 en 34 jaar. Volgens Frans Klein is het voor de NPO de 'belangrijkste opdracht' om de tv-zenders 'goed aan te laten sluiten op een interactieve omgeving'. Bij NPO3 wordt daarom ook veel samenwerking gezocht met de populaire radiozender 3FM.

Positiever
Volgens de nieuwe zendercoördinator Suzanne Kunzeler, voorheen alleen verantwoordelijk voor Zapp/Zappelin, moet het nieuwe NPO3 veel positiever en optimistischer worden. 'Een zender waar we het leven vieren. Nu is het nog veel te veel een zender waar jongeren een gebrek hebben, uit de kast moeten komen, of een ander probleem hebben.' De talkshow Zondag met Lubach is alvast één van die vrolijkere programma's. Andere nieuwe shows zijn Laurens Wereld, een reportagereeks van Lauren Verster en Love at first kiss, een datingshow waarin twee mensen die elkaar nog nooit gezien hebben hun date beginnen met een intense kus. Jojanneke van den Berge (voorheen Powned, RTL4) duikt dit seizoen op bij de EO waar ze voor een vierdelige docu-serie in de wereld duikt van de prostitutie.


null Beeld anp
Beeld anp
Meer over