NieuwsTelevisie kijken

NPO Samen laat mensen op afstand toch met elkaar tv kijken

Met meerdere mensen tegelijk naar een tv-programma kijken en erover chatten? De Nederlandse Publieke Omroep ziet daar wel brood in en start een experiment.

Laurens Verhagen
Met meerdere mensen op afstand toch tegelijk tv kijken Beeld NPO
Met meerdere mensen op afstand toch tegelijk tv kijkenBeeld NPO

Als onderdeel van (terug)kijkdienst NPO Start is de publieke omroep de nieuwe dienst NPO Samen gestart. Hiermee kunnen meerdere mensen tegelijk een NPO-programma kijken en daar via de webcam of een chatvenster samen direct over praten. Dat werkt zowel bij liveprogramma’s als bij het terugkijken.

De NPO speelt hiermee in op de coronacrisis. Volgens Martijn van Dam, binnen de raad van bestuur van de NPO verantwoordelijk voor technologie en innovatie, is de dienst heel geschikt om individuele kijkervaringen met elkaar te kunnen delen. ‘Dit heeft natuurlijk de afgelopen maanden een nóg grotere betekenis gekregen. Samen televisie kijken met je oudere vader of moeder was heel gewoon, maar nu voor veel mensen niet meer vanzelfsprekend. Net als met goede vrienden een avond bingewatchen’, aldus Van Dam.

Via browser

Vooralsnog is de dienst alleen beschikbaar op telefoons, tablets, laptops of computers via de browser. Wie een programma kiest, klikt daarna op een kijk samen-knop. Vervolgens kunnen andere mensen worden uitgenodigd om mee te doen. Voor grote groepen is de dienst niet geschikt: er zijn maximaal vier camera’s in één virtuele huiskamer toegestaan. De gastheer heeft de controle over de knoppen: als hij op pauze drukt, pauzeert het programma voor iedereen.

De publieke omroep volgt hiermee een dienst als Netflixparty, waarmee abonnees van Netflix al tegelijk naar een serie of film kunnen kijken. Het chatten gebeurt hier echter alleen met tekst. Bij live-tv gebeurt dat laatste ook via Twitter veel. Verder introduceerde BBC vorige maand een vergelijkbare dienst, BBC Together. Deze is geschikt voor vijftig webcams tegelijk.

De toepassing is de komende drie maanden als experiment beschikbaar. Bij succes zal de NPO de dienst voortzetten en eventueel ook geschikt maken voor de iOS- en Android-apps van NPO Start.

Meer over