Nova beschuldigd van demonisering

Negen Nederlandse moslim-stichtingen hebben bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte gedaan tegen het televisieprogramma Nova en minister Van Boxtel voor Grotesteden- en Integratiebeleid....

De vier moskeeën waar de imams prediken die door Nova in uitzendingen van 13 en 14 juni zijn bestempeld als radicale geestelijken die aanzetten tot haat en discriminatie, hebben het initiatief genomen tot de aanklacht. Nova gaat zich in hun ogen te buiten aan 'stemmingmakerij' en 'zaait angst en verdeeldheid onder moslims'.

De programmamakers van Nova hadden zich moeten realiseren dat de imams vrijheid van godsdienst hebben. Er ligt inmiddels genoeg jurisprudentie om te weten dat zo'n uitzending niet door de beugel kan. 'Het is hetzelfde Nova, gefinancierd door de belastingbetaler, dat imam El Moumni in de val heeft doen lopen', stellen de stichtingen in hun aanklacht. Zij wijzen erop dat El Moumni, 'nadat deze man een hele hoop rommel over zich heen had gekregen', door de Nederlandse rechter is vrijgesproken.

De aantijgingen van Nova, Van Boxtel en van liberale moslims die door het tv-programma in de gelegenheid zijn gesteld de imams te belasteren, zijn makkelijk te weerleggen. Ze hadden slechts de moeite hoeven nemen enkele gezaghebbende islamitische wetboeken erop na te slaan. Volgens woordvoerder Yousuf had met name minister Van Boxtel, die verantwoordelijk is voor integratie, zich terughoudender moeten opstellen.

De minister riep de burgemeesters van grote steden op moskeebesturen onder druk te zetten om fundamentalistische imams te weren. 'De moskeebesturen moeten die imams aanpakken, want de teksten die een aantal van hen bezigen zijn buitensporig', zei van Boxtel in Buitenhof.

Burgemeester Stekelenburg maakte woensdagavond bekend dat de preken van de Tilburgse imam Ahmad Salam voortaan worden opgenomen en vertaald. Vervolgens worden ze verspreid onder buurtbewoners. Dit moet de relatie tussen de buurt en de imam verbeteren.

Meer over