Nouveauté: Franse ex-president vast om verhoor

Ex-president Nicolas Sarkozy is gisteren de hele dag vastgehouden voor verhoor wegens misbruik van zijn invloed. Het is de eerste keer dat een voormalige president op deze manier door de Franse justitie is behandeld.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Sarkozy zou hebben geprobeerd de hoge rechter Gilbert Azibert een mooie betrekking in Monaco te bezorgen, denken de onderzoeksrechters op basis van afgeluisterde telefoongesprekken tussen 'Sarko' en zijn advocaat. In ruil daarvoor zou Azibert de ex-president van binnenuit informeren over de laatste verwikkelingen in de zaak-Bettencourt. In deze kwestie werd Sarkozy ervan verdacht misbruik te maken van de geestelijke zwakheid van de rijkste vrouw van Frankrijk, teneinde haar geld af te troggelen voor zijn campagne. Hiervoor werd hij uiteindelijk niet vervolgd.

Het zeer ongebruikelijke verhoor van Sarkozy speelt zich af tegen de achtergrond van zijn pogingen om in 2017 terug te keren. Zijn partij, de UMP, verkeert in staat van totale ontreddering. Volgens veel aanhangers is 'Sarko' de enige die orde op zaken kan stellen. Zij beschouwen het justitieel onderzoek tegen Sarkozy als een complot van linkse onderzoeksrechters. 'Nog nooit heeft een ex-president zo'n behandeling ondergaan, zo'n storm van haat', zei Christian Estrosi, UMP-burgemeester van Nice.

Zijn tegenstanders, zowel binnen als buiten de partij, vinden dat Sarkozy te veel betrokken is bij schimmige affaires. Zo lopen er nog onderzoeken naar zijn rol in de affaire-Tapie en naar een illegale bijdrage van de Libische leider Kadhafi aan zijn campagne in 2007.

Het meest bedreigend is de zaak-Bygmalion, waarover Sarkozy's opvolger Copé onlangs viel. In de campagne van 2012 zou de UMP het wettelijke uitgavenplafond van 22 miljoen euro met 17 miljoen hebben overgeschreden. Daartoe schreef Bygmalion valse rekeningen uit: campagnebijeenkomsten van Sarkozy werden bijvoorbeeld gefactureerd als een scholingsactiviteit voor UMP-leden, die niet onder de campagne viel. 'Hij zal worden gevangen door de patrouille. De rechters hebben hem zodanig in het vizier dat ik niet zie hoe hij kan ontsnappen uit de fuik waarin hij gezwommen is', zei een anonieme oud-minister in Le Monde.

Sarkozy is ook nog betrokken bij een onderzoek naar de illegale financiering van de campagne van Edouard Balladur in 1995. Dat illustreert hoezeer zulke affaires zich eindeloos kunnen voortslepen, enorm ingewikkeld zijn en vaak met een sisser aflopen. Maar rond Sarkozy hangt een geur van geknoei en machtsmisbruik die zijn positie allerminst ten goede komt. Het is zeer de vraag of hij de kans krijgt om de vernedering van 2012 te wreken, toen hij verslagen werd door een man die hij als een minkukel beschouwde.

undefined

Meer over