NOS verliest geding over FM-zenders

De president van de Amsterdamse rechtbank heeft maandag Radio 538 en Sky Radio in het gelijk gesteld over het gebruik van de FM-zenders Lopik en Lelystad....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De zenders waren door het ministerie van OCW aan beide stations toegekend, maar in kort geding werd deze beslissing vrijdag door de NOS en Radio Utrecht aangevochten. Ook de Nozema, eigenaar van het zenderpark in Nederland, had de rechter gevraagd een uitspraak te doen omdat de ministeriële beslissing zou leiden tot contractbreuk met de huidige gebruikers.

De frequentie die Radio 538 via de zender Lelystad mag gebruiken was tot vannacht in gebruik bij Radio 1. Sky Radio krijgt de frequentie die nu in gebruik is bij Radio Utrecht via de zender Lopik. Utrecht krijgt ter compensatie 100.1 Mhz van Radio 1. De NOS zegt dat door het verlies van de twee FM-zenders er een gat in de beluistering valt in delen van Utrecht en Gelderland. Utrecht claimt door de frequentiewijziging luisteraars te verliezen en reclameinkomsten te derven. De rechter is Radio Utrecht enigszins tegemoet gekomen door de omroep een maand de tijd te geven waarop op zowel op de nieuwe als op de oude frequentie kan worden uitgezonden. De omroep wordt zo in staat gesteld op de oude frequentie reclame te maken voor de verhuizing in de ether.

Radio 538 heeft zich erg aan de houding van Nozema geërgerd. De Nozema wordt door de commcerciële popzender machtsmisbruik ten gunste van de publieke omroep verweten. 'In plaats van enthousiast met open armen een nieuwe klant te verwelkomen, werden we getrakteerd op een kort geding.

Meer over