NOS trekt vandaag alle registers open

'Dit is de dag waarop we kunnen laten zien waarom de NOS op aarde is', zei NOS-baas Jan de Jong over de dag van de troonswisseling. Vandaag is de NOS de zogeheten 'hoofd-broadcaster': als enige mag zij overal bij zijn; de beelden die zij schiet gaan de hele wereld over.

AMSTERDAM - Met 160 camera's, 5 grote reportagewagens, 8 satellietwagens, een helikopter en een vliegtuig is de registratie die de NOS doet van de troonswisseling een van de grootste operaties uit de bijna 44-jarige geschiedenis van de omroep.

Vandaag om 09.00 uur begint de uitzending op Nederland 1, vanuit een speciale glazen studio midden op de Dam. Presentatoren Astrid Kersseboom en Rob Trip praten de abdicatie, inhuldiging, balkonscène en natuurlijk de uitvoering van het Koningslied aan elkaar.

De NOS heeft voor de registratie van vandaag geen halve maatregelen genomen. Boven de Dam is over een lengte van 300 meter een kabel gespannen waaraan een camera hangt, zodat de kijker als het ware kan 'meevliegen'. Ook in de Nieuwe Kerk, waar de inhuldiging plaatsvindt, hangt in de nok een zogeheten rail cam van 26 meter lang. Alleen al het zetten van de handtekening wordt door zes camera's geregistreerd. De man die dit alles in goede banen mag gaan leiden: regisseur Jan de Roode.

Hoewel De Roode, net als de rest van Nederland, pas drie maanden geleden wist van de abdicatie, was hij er stiekem al eerder mee bezig. 'Vorig jaar mei deden we een concert in de Nieuwe Kerk, toen ben ik al foto's gaan maken met de gedachte: wat zijn mooie cameraposities als het zover is? Dus toen ben ik al een beetje begonnen met een cameraplan.'

Behalve de camera's boven de Dam en in de nok van de Nieuwe Kerk, heeft de NOS nog een technisch hoogstandje op het water: een van de rubberboten die de Koningsvaart registreren, is uitgerust met een camera aan een zogenoemde Russian Arm. Het is een techniek die we kennen uit James Bond- en andere films met spectaculaire achtervolgingen. De speciale arm zorgt ervoor dat de camera, ondanks golfbewegingen, een stabiel beeld blijft geven. De gehele operatie van de NOS verloopt draadloos. Dat betekent dat de signalen van alle camera's eerst worden verzonden naar een vliegtuig dat op 6 kilometer hoogte vliegt. Het vliegtuig op zijn beurt zendt de signalen naar de reportagewagens waar De Roode en zijn collega's de beelden aan elkaar schakelen.

Live in België en Duitsland

De NOS krijgt in Amsterdam gezelschap van RTL Duitsland, SKY, VTM, VRT, BBC, Al Jazeera, ARD, ZDF en Reuters, die op het internationale tv-compound staan op het Rokin. Al deze omroepen maken gebruik van de beelden van de NOS; België en Duitsland zenden de troonswisseling live uit en ook op YouTube is voor mensen buiten Nederland alles live te volgen; Nederlandse internetkijkers kunnen terecht op de site van de NOS. In Nederland is de NOS de enige die een dagvullend programma heeft; RTL4 en SBS6 hebben pas 's avonds speciale programma's.

Na de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander in 2002 was de traan van de Argentijnse prinses hét beeld dat iedereen is bijgebleven. Wat gaat 'de traan' van 2013 worden? Hoewel De Roode er niet van uitgaat dat er veel gehuild gaat worden, kijkt hij uit naar het zetten van de handtekening door Willem-Alexander, waarmee hij zijn koningschap bezegelt. 'Dat is een absoluut hoogtepunt: het is de tweede keer in de geschiedenis dat daar televisie bij is. Het kan ook een emotioneel moment zijn voor Willem-Alexander, Beatrix en Máxima.'

Ook de balkonscène op het Paleis op de Dam noemt de regisseur bijzonder. 'Die zal vermoedelijk een heel ander karakter hebben dan in 1980, toen was het heel grimmig. En toen stonden daar die drie jongens, nu staan daar de drie prinsesjes.'

Zwevende camera's, een 'Russian Arm', een vliegtuig. De NOS wil het land én de wereld laten zien wat zij kan.

undefined

Meer over