nieuws

NOS stelt onderzoek in naar beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag verslaggever

De NOS gaat uitvoerig onderzoek doen naar de beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag van een verslaggever. Ook laat algemeen directeur Gerard Timmer in een verklaring weten ‘extern advies’ in te zullen winnen.

Exterieur van de NOS op het Hilversumse Media Park. Beeld ANP
Exterieur van de NOS op het Hilversumse Media Park.Beeld ANP

De afgelopen dagen gingen op Twitter verhalen rond over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een verslaggever van de NOS. Verscheidene mannen zeggen op minderjarige leeftijd door de verslaggever op het sociale platform te zijn benaderd. Via persoonlijke berichten legde hij contact met hen. In sommige gevallen drong hij zich met seksueel getinte berichten aan hen op.

Woensdag wilde de NOS niet zeggen of er een onderzoek zou worden ingesteld. In een eerste reactie noemde de hoofdredactie van de NOS de online aantijgingen wel ‘voor alle betrokkenen een complex en precair onderwerp’, dat intern de ‘volle aandacht’ krijgt.

‘De situatie waar we gisteren mee te maken kregen vereist grote zorgvuldigheid’, zegt directeur Gerard Timmer nu. ‘Dat betekent dat de tijd wordt genomen om helder te krijgen wat er precies intern en extern is gebeurd, wat de rol van de verslaggever precies is geweest, welke houding de NOS daar als werkgever én nieuwsorganisatie bij moet innemen, en hoe we in dit proces ieders veiligheid beschermen.’

Volgens Timmer hebben binnen de nieuwsorganisatie inmiddels gesprekken plaatsgevonden met chefs, directie, personeelszaken en de verslaggever zelf. De directeur zegt ook ‘extern advies in te winnen’ over de kwestie.

Fontys Hogeschool

In een reactie op het nieuws verstuurde de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg woensdag al haar studenten en medewerkers per e-mail een verklaring over geruchten dat tijdens een introductiekamp van de school ‘een incident’ met een journalist van de NOS zou hebben plaatsgevonden. ‘De opleiding bevestigt dat er destijds inderdaad een melding is gedaan van ongewenst gedrag van een journalist van de NOS, die op eigen initiatief aanwezig was bij het introductiekamp’, schrijft directeur Gerrie Zwartjes in de mail die in het bezit is van de Volkskrant. De identiteit van het slachtoffer ‘was en is niet bekend’ bij de school. De melding werd destijds gedaan door een medestudent.

Donderdag leverde D66-Kamerlid Sidney Smeets, die van soortgelijk wangedrag werd beschuldigd, zijn Kamerzetel in. Op Twitter meldden jongeren dat ze zich gesterkt voelen om hun verhaal te doen, nu anderen hen voorgingen.

Meer over