NOS 'doet' Europa nu per bus in plaats van met saai interview

De NOS trekt vanaf volgende week tien weken lang met een bus door Europa. De omroep zegt met de toetreding van tien nieuwe lidstaten, de Europese verkiezingen en het Nederlandse EU-voorzitterschap in het vooruitzicht de kijker op een 'aantrekkelijke manier' te willen informeren over Europa....

De bus is uitgerust met een eigen studio, redactie- en montageruimte. Verslaggevers van onder andere het Jeugdjournaal, het NOS Journaal en het Radio 1 Journaal zullen vanuit de dubbeldekker reportages maken. NOS Actueel verzorgt vanaf zaterdag 3 april elke week een live-uitzending vanuit een ander Europees land, Lijn 25. Presentator Wouter Kurpershoek praat op locatie met een gast over het betreffende land.

Voor Europa is 2004 is een belangrijk jaar. 'We willen niet de fout maken dat we het onderwerp onderbelichten', aldus Kurpershoek. 'Vroeger gingen we voor een verhaal over Europa naar Brussel. Voor een saai gesprek met eurocommissaris Bolkestein.' Kurpershoek hoopt dat de kijkers na Lijn 25 in ieder geval interesse hebben in Europa.

Letland is de eerste bestemming van de bus. Polen, TjechiHongarije, SloveniItaliSpanje, Frankrijk, Duitsland en Belgitaan vervolgens op het programma.

In NOS Actueel staat elke week een thema centraal dat in het betreffende land speelt, zoals arbeidsmigratie. Zo stopt de bus in Polen in Opole. Vanuit die plaats vertrekken geregeld bussen met arbeiders naar Nederland.

Meer over