NOS betreurt blunder bij Mandela-uitzending

De NOS betreurt dat de uitzending rond de staatsbegrafenis van Nelson Mandela zondagochtend een uur te laat begon. 'Natuurlijk betreuren wij de gang van zaken maar het ligt wel een stuk genuanceerder dan sommigen willen doen geloven. Wij zijn niet foutloos', stelt NOS-directeur Jan de Jong op Twitter.

De kist met Mandela op weg naar de laatste rustplaats. Beeld afp
De kist met Mandela op weg naar de laatste rustplaats.Beeld afp

De NOS en de EBU/Eurovisie waren in de veronderstelling dat er vanaf 8.00 uur zondagochtend livebeelden uit Zuid-Afrika zouden komen. De uitzending van NOS Evenementen stond op basis daarvan om 8.30 uur geprogrammeerd. Gedurende de nacht bleek het aanvangstijdstip vervroegd te zijn. NOS Nieuws heeft de beelden toen direct live doorgezet op NOS.nl en Journaal 24. Daar is de hele plechtigheid van begin tot einde te zien geweest, benadrukt de omroep.

Op Nederland 1 begon het extra programma van NOS Evenementen 'gewoon' om 8.30 uur, zoals gepland. De NOS heeft op televisie vrijwel alles semi-live uitgezonden. Volgens de omroep was het vanwege de vertaling en de ondertiteling sowieso al nodig om een vertraging van een half uur in te bouwen.

Volgens de NOS weet de European Broadcasting Union (EBU) ook niet waarom de plechtigheid eerder is gestart. In het algemeen geeft de EBU aan dat de informatiestroom vanuit Zuid-Afrika de hele week 'onzeker' was; zo was zelfs tijdens de uitzending zondagochtend niet bekend hoe laat de ceremonie zou eindigen.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over