Reportage

North Sea Jazz: vertrouwd maar ook nieuw en fris

Een crowdsurfende bandleider? Op North Sea Jazz? Jawel hoor, het kan allemaal, bij een van de openingsacts van het Rotterdamse festival op vrijdagmiddag. Zanger Ty Taylor van de band Vintage Trouble springt halverwege zijn show van het podium en laat zich op handen door zaal Nile dragen. Niemand kijkt er vreemd van op.

Vintage Trouble met leadzanger Ty Taylor. Beeld anp
Vintage Trouble met leadzanger Ty Taylor.Beeld anp

North Sea Jazz 2016 voelt vrijdag vertrouwd en toch ook nieuw en fris. Bij de eerste uren zie je al gelijk dat de aanstormende generatie potten gaat breken in de Ahoy. De eerste uren in het overvolle programma bijvoorbeeld zijn een triomf voor het Amerikaanse collectief Snarky Puppy, want die relatief jonge jazzband trekt de kolossale zaal Maas direct vol.

Zonder jazziconen

Logisch ook, want Snarky Puppy speelt vernieuwende maar toch ook gewoon lekker funkende jazz, die vleugels krijgt als halverwege de set het Metropole Orkest komt meespelen. En zo zet de band de toon voor de eenenveertigste editie van het driedaagse festival - nog altijd een van de meest spraakmakende jazzfestivals ter wereld.

Natuurlijk: het vaste rijtje beschikbare giganten uit het rijke jazzverleden wordt dunner. En dat zie je aan het programma. North Sea Jazz moet het doen zonder vaste spelers als Wayne Shorter, Sonny Rollins of Lou Donaldson - de jaren beginnen te tellen, of de heren hebben elders verplichtingen. Maar North Sea Jazz stort bij het ontbreken van die jazziconen bepaald niet in.

Ook omdat er nog wel degelijk een paar jazzreuzen te vinden zijn in het blokkenschema. Zo speelt de bassist Ron Carter met gitarist Pat Metheny. Speelt de fusionband Steps Ahead een reunieshow, en treedt de saxofonist Pharoah Sanders zondag aan. Maar opvallend is dat North Sea Jazz dit jaar uitverkocht raakte - volgens de organisatie nog niet eerder zó snel - met headliners van een nieuwe generatie. De Ahoy loopt dit weekeinde vol voor nieuwe jazznamen zoals die van de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf bijvoorbeeld, voor de Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington en voor zanger Gregory Porter. En natuurlijk voor veel uitmuntende pop, r&b en hiphop, van James Blake tot Pharrell Williams en Anderson .Paak.

Niet alledaagse combinaties

En tussen al die internationale grootheden is er ook dit jaar weer veel ruimte voor Nederlandse muziek. De jazzliefhebber wordt met optredens van Joris Roelofs, Identikit en Jasper van 't Hof & Tineke Postma tijdens de eerste uren al goed bediend. Basklarinettist Roelofs, dit jaar aangewezen voor de compositie-opdracht dwingt veel bewondering af met zijn even veelzijdige als elegante stuk Rope Dance. En prachtig hoe tijdens het optreden van pianist Jasper van 't Hof en saxofoniste Tineke Postma twee generaties jazzmuzikanten elkaar zoeken en vinden in een ook al volgestroomde zaal.

Voor dit soort niet alledaagse combinaties ga je naar North Sea Jazz. En ach, als je dan toch even in het zonnetje op het terras staat om de eerste indrukken te verwerken, is het ook best leuk om Roots-drummer Questlove een dj-set te horen geven. Al lijkt hij met zijn platenkeuze (I Love Rock and Roll en een medley van de Red Hot Chili Peppers) toch een beetje af te dwalen van het avontuur waarvoor ook dit jaar tienduizenden muziekliefhebbers drie dagen naar het Rotterdamse Zuidplein afreizen.

Bezoekers op de eerste dag North Sea Jazz Festival. Beeld Daniel Cohen
Bezoekers op de eerste dag North Sea Jazz Festival.Beeld Daniel Cohen
Meer over