Advertorial

Noorwegen, beleef het zoals de Noren

Wat direct opvalt zodra je voet zet op de Noorse bodem is de rust en de ruimte. De stress van alledag valt meteen van je af en je neemt het tempo en de mentaliteit over van de inwoners. Een heerlijk ontspannen gevoel maakt zich van je meester en je weet: dit is vakantie!

Loenvatnet Beeld Sergey Bogomyako, www.fjordnorway.com
LoenvatnetBeeld Sergey Bogomyako, www.fjordnorway.com

De natuur van Noorwegen komt bij je binnen en laat je nooit meer los. Dit gevoel herken je pas als je er een keer bent geweest. Noorwegen heeft een uniek landschap met fjorden, gletsjers, majestueuze bergen die rechtop uit de zee rijzen, talrijke eilanden en prachtige valleien. Het land kent dan ook een actieve lifestyle en het is precies dit 'friluftsliv' dat de Noor graag deelt met zijn gasten.

Ontdek het land
De kustlijn met zijn ontelbare inhammen, natuurlijke havens en smalle diepblauwe fjorden is ruig en vooral als de stormen op de kust beuken is het bestaan hier hard. Het is niet voor niets dat de plaatselijke bevolking hier één geworden is met de natuur. Ze wonen in pittoreske steden en dorpen in vaak beschutte en verscholen baaien. Vanaf de tijd van de Vikingen tot op de dag van vandaag heeft Noorwegen een leidende maritieme positie. De zee is al eeuwenlang de grootste leverancier van voedsel en het zeeklimaat levert uitstekende omstandigheden voor lamsvlees, fruit en bessen. Al deze natuurlijke producten zijn de basis van de plaatselijke gastronomie. De vissersboten varen dagelijks uit en de vis ligt dezelfde dag nog vers op je bord in de restaurants. De cultuur en de levensstijl van het land is gevormd door de natuur en de Noor weet ervan te genieten.

Ervaar de variatie
Verder landinwaarts zijn het de bergen tot boven de 2.000 meter die indruk maken. Gletsjers, groene dalen en bereikbare toppen die stuk voor stuk een panoramisch uitzicht bieden over Nationale Parken, bergmeren en het oneindig lijkende landschap. In het uiterste noorden de Noordkaap waar Europa eindigt en in het zuiden de stranden waar de zomers zwoel zijn. De variatie is ongekend en terwijl je onderweg bent in dit prachtige decor, bezoek je een museum, praat je met de bevolking en geniet je van de lokale specialiteiten.

Noorwegen door de ogen van een local
De Nederlander Hans van Kampen heeft zich een aantal jaren geleden voorgoed gevestigd op een eilandje voor de kust bij Haugesund in Fjord-Noorwegen: "Toen we voor de eerste keer Fjord-Noorwegen bezochten wisten we het meteen: Hier willen we wonen. De zee, de prachtige fjorden en de indrukwekkende bergen, we zijn verliefd op Noorwegen en gaan hier nooit meer weg."

Makkelijk en snel naar Noorwegen
Per ferry reis je snel én comfortabel naar Noorwegen. Reis met Color Line van Kiel (DL) naar Oslo of met de snelle Color Line SuperSpeed schepen van Hirtshals (DK) naar Kristiansand of Larvik. Fjord Line vaart - naast Langesund bij Oslo en Kristiansand - ook rechtstreeks naar de fjorden, een prachtige tocht van Hirtshals via Stavanger naar Bergen. Vanaf Schiphol vlieg je dagelijks rechtstreeks met KLM in slechts twee uur naar Bergen, Stavanger of Ålesund.

Laat je inspireren op www.visitnorway.com/ontdek

Strand bij Ramsberg, Lofoten Beeld CH, visitnorway.com
Strand bij Ramsberg, LofotenBeeld CH, visitnorway.com
Bergen Beeld Scott Sporleder, Matador Network, www.fjordnorway.com
BergenBeeld Scott Sporleder, Matador Network, www.fjordnorway.com
Zeevruchten Beeld CH, visitnorway.com
ZeevruchtenBeeld CH, visitnorway.com
Meer over