NieuwsNoorwegen

Noorse regeringscoalitie in crisis door terugkeer vrouw IS-strijder

De Noorse regering verkeert in crisis over de terugkeer van de echtgenote van een Noorse strijder van Islamitische Staat. De 29-jarige vrouw van Noors-Pakistaanse afkomst kwam zaterdag met haar twee kinderen aan op de luchthaven van Oslo. 

Kamp Al Hol in Noordoost-Syrië waar veel IS-vrouwen verblijven.Beeld AFP

Omdat haar 5-jarige zoon doodziek is, liet premier Erna Solberg haar om humanitaire redenen ook terugkomen. De vrouw, die twee huwelijken met IS-strijders heeft gehad, zat sinds maart 2019 in kamp Al Hol in Noordoost-Syrië, waar ook Nederlandse IS-vrouwen verblijven.

De rechts-populistische Vooruitgangspartij (Frp) was fel gekant tegen haar terugkeer en had alleen het zieke kind willen terugnemen. Dat vond de conservatieve partij aanvankelijk ook, maar Solberg ging overstag en liet de moeder en haar tweede kind ook toe. Na aankomst werd de vrouw onmiddellijk aangehouden wegens deelname aan een terroristische organisatie.

Premier Solberg overlegt maandag met haar coalitiegenoot en minister van Financiën Siv Jensen over de vraag of de conservatieve partij Høyre en de Vooruitgangspartij nog met elkaar verder kunnen. De omstreden repatriëring is de druppel in een voor de Vooruitgangspartij al overvolle emmer. Vandaar dat Jensen  dreigt de coalitie op te blazen omdat ze ‘er genoeg van heeft’. Als de Vooruitgangspartij met haar 27 zetels uit de regering stapt, blijft de conservatieve partij over met de liberalen en de christen-democraten. Het is zeer de vraag of die minderheidscoalitie kan aanblijven.

Ook in andere Europese landen worstelen politici met mogelijke terugkeer van onderdanen uit IS-gebied. De afgelopen maanden kwamen drie Syriëgangers naar Nederland terug, die door Turkije waren uitgezet.

Al Hol

In het kamp Al Hol zitten bijna 70 duizend IS-aanhangers opgesloten, vooral moeders met kinderen. Onder hen ook 25 Nederlandse vrouwen. Hoe is hun leven? Wat is hun toekomst? ‘Wij worden hier bedreigd.’ 

Meer over