Noordoosten VS ruimt sneeuw op na Nemo

Inwoners en hulpdiensten in het noordoosten van de Verenigde Staten zijn zondag druk bezig met het ruimen van de dikke laag sneeuw die de afgelopen dagen door de hevige sneeuwstorm Nemo is gevallen. Zeker tien mensen kwamen om en meer dan 650.000 huishoudens en bedrijven kwamen in ieder geval enige tijd zonder stroom en vaak ook verwarming te zitten.

Een vrouw maakt haar voordeur open en ziet hoe hoog de sneeuw ligt. Beeld getty
Een vrouw maakt haar voordeur open en ziet hoe hoog de sneeuw ligt.Beeld getty

Vooral in plattelandsgebieden in de staten Massachusetts, Connecticut en Rhode Island waren de problemen zondag nog groot. Daar zaten zondag zeker 400.000 mensen nog zonder stroom en verwarming. In kustgebieden zijn mensen geëvacueerd, omdat daar overstromingen dreigen.

In de steden Boston en New York viel de schade mee. Zo vermaakten inwoners van New York zich zaterdagmiddag in de zon in Central Park, waar bijna 30 centimeter sneeuw was gevallen. Ook in andere parken was het toen druk. Op sommige plekken kregen inwoners van de stad gratis warme chocolademelk. In Boston is volgens meteorologen slechts vier keer eerder meer sneeuw gevallen dan de afgelopen dagen.

Noodtoestand
De meeste sneeuw viel in de plaats Hamden in de staat Connecticut: 102 centimeter. De gouverneur van die staat had de noodtoestand uitgeroepen, zoals dat ook gebeurde in de staten Massachusetts, New York, Rhode Island en Maine. Op de snelwegen reden vrijwel geen auto's en meer dan 6600 vluchten werden geschrapt. Ook bijna alle trein- en busritten waren geannuleerd. De sneeuwstorm bereikte zaterdag soms een snelheid van 120 kilometer per uur.

Tot de tien doden behoren een 11-jarige jongen en een 20-jarige man die in Boston aan koolmonoxidevergiftiging stierven. Zij zaten in een auto die zij stationair hadden laten draaien om warm te blijven. Elders liet een 23-jarige man het leven, nadat de tractor waarop hij zat van een wal was gereden. Een 80-jarige vrouw uit Prospect in de staat Rhode Island kwam om, toen zij de oprijlaan bij haar huis schoonveegde en werd aangereden door een auto, waarvan de bestuurder doorreed. In de staat Connecticut stortte een man in elkaar tijdens het wegvegen van sneeuw.

Meer over