Noorderlicht, Live, Der Rosenkavalier

De favorieten en de aanraders van de redactie: fotofestivals in Groningen en Amsterdam bijvoorbeeld of de dansklassieker Live.

The State of Things, 2012-2013, een foto van Nicolas Janowski. Beeld
The State of Things, 2012-2013, een foto van Nicolas Janowski.Beeld

Fotografie: Noorderlicht Oude Suikerfabriek Groningen, t/m 11/10

Data Rush, de hoofdtentoonstelling van de 22ste editie van fotofestival Noorderlicht richt zich met haar aandacht voor de almacht van de digitale wereld iets te veel op het hoofd en te weinig op het hart. Maar de warmbloedige nevententoonstelling Pulse compenseert het gemis aan emotie van Data Rush bijna. Persoonlijke fotografie, dikwijls in zwart-wit, waar de geesten van Daido Moriyama en Nan Goldin (gelukkigen beiden nog in leven) volop rondwaren.

Arno Haijtema

Dans: Danslokaal 3, Conny Janssen Danst, Rotterdam. T/m 13/9.

Rood pluche vind je er niet, wel sterke dans. In zijn repetitiestudio presenteert het gezelschap Conny Janssen Danst nieuw werk van Giulio d'Anna, Wubkje Kuindersma en Dartio Tortorelli. Hot item: identiteit. Je ziet de dansers switchen van anonieme massa naar karakteristieke individuen, eigenzinnig blijven in nauw contact met een ander, en transformeren van object, naar man, naar vrouw. Zonder hieraan één woord vuil te maken.

Mirjam van der Linden

Opera: Der Rosenkavalier van Richard Strauss. De Nationale Opera. Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. 13, 16, 19, 24, 27 en 30 september.

Er zit veel walsmuziek in Richard Strauss' Der Rosenkavalier. Alleen is die wel van een dubbelzinniger type dan de evergreens van die andere Strauss, Johann. De Duitse regisseur Johann Philipp Gloger tekent voor een scherpzinnige visie op dit even komische als bittere meesterwerk. Oogverblindende taferelen en ontnuchterende mistroostigheid houden elkaar in balans. Voortreffelijke zangers en een puike dirigent doen de rest in deze seizoensopening van de 50-jarige Nationale Opera.

Frits van der Waa

Fotografie: Unseen Photo Fair 18 t/m 20 sept. Unseen Festival, 19 t/m 27 sept. nseenamsterdam.com

Voor de vierde editie van Unseen was het Westergasfabriekterrein niet groot genoeg meer. De jaarlijkse fotografiebeurs spreidt onder de noemer Unseen Festival de vleugels uit naar andere delen van Amsterdam, waar samenwerking werd gezocht met meer dan 40 culturele instituten en initiatieven. Ook introduceert Unseen de onderdelen Hidden Treasures, exclusieve projecten op verborgen plekken, en Artist Recipes, de mogelijkheid om exclusief te dineren met fotografen die ook nog voor je koken.

Merel Bem

Dans: Live, Het Nationale Ballet, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. T/m 4 oktober

Vanavond na Live zal de zaal ongetwijfeld op zijn kop staan. Want het vermaarde videoballet van Hans van Manen, waarin een cameraman 'danst' met een ballerina, is tijdloos mooi, spannend en ontroerend. Door zijn filmische blik zien we en detail hoe zij beweegt, kijkt, is.

De première is aan Igone de Jongh, die de rol na de vermaarde Coleen Davis al vele malen heeft gedanst, en aan good old videomaster Henk van Dijk.

MvdL

Architectuur: Entree Van Gogh museum, Museumplein Amsterdam

Zo ultramodern als het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum met zijn halfronde gevel, holle dak en glazen draagconstructie oogt, zo vanzelfsprekend valt het op zijn plek aan het Amsterdamse Museumplein. Ontworpen als het tegenbeeld van de bestaande stenen expositievleugel 'de oester', opent het transparante paviljoen het museum naar het plein. Architect Hans van Heeswijk bekroonde zijn 'logistieke' ontwerp met een theatrale trappartij, waarover je - het wereldberoemde Van Gogh waardig - naar beneden schrijdt.

Kirsten Hannema

Meer over