Update

Noorden pakt draad weer op, waterkering Amsterdam-Rijnkanaal dicht

Rijkswaterstaat sluit toch de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. De laatste voorspellingen van de waterstanden geven aan dat het water hoger dan 5,5 meter boven NAP uitkomt. Dat liet Rijkswaterstaat vandaag weten, die de kering rond het middaguur sluit.

Wateroverlast in een gebied ten zuiden van de stad Groningen. © ANP Beeld
Wateroverlast in een gebied ten zuiden van de stad Groningen. © ANP

Normaal gesproken staat het Amsterdam-Rijnkanaal in verbinding met de Lek. De verbinding wordt gesloten met een keerschuif die in het kanaal zakt. Met de sluiting voorkomt Rijkswaterstaat dat het hoge water problemen geeft in de gebieden langs het kanaal tussen de Lek en de Waal (tussen Ravenswaaij en Tiel).

Gisteren zag Rijkswaterstaat nog af van de sluiting van de hoogwaterkering. 'Het is niet meer nodig nu de waterstanden minder snel stijgen dan eerder was voorspeld', liet Rijkswaterstaat toen weten.

Hoogste stand grote rivieren
Het waterpeil van Rijn, Waal en IJssel bereikt vandaag zijn hoogste stand en zal morgen weer zakken. Nu is de stand van de Rijn bij Lobith 14,20 meter boven NAP. Morgen zakt het naar 14,10 meter.

Daarmee blijft het water ruim onder een stand van 15,00 meter boven NAP, die bijzondere maatregelen noodzakelijk maakt. De huidige stand is heel gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Morgen zakt het water naar 14,10 meter, aldus de woordvoerster.

Op de Waal bij Tiel is vanochtend wel het voetveer Tiel-Wamel uit de vaart genomen. Er bleek water op de veerweg te staan aan de kant van Wamel, meldde de gemeente Tiel.

Brabant
De hoogwatergolf in de Maas bereikt morgenochtend Brabant. Oorzaak voor het hoge water is de regenval vorige week in de Ardennen. Omdat er de komende dagen weinig regen valt, verwacht het waterschap Aa en Maas geen problemen. Het waterpeil blijft ruim onder dat van de hoogwaterperiode precies een jaar geleden, zei een woordvoerster vandaag. Uit voorzorg is maandag wel de keersluis bij Cuijk gesloten om te voorkomen dat het water in de Kraaijenbergse Plassen verder stijgt.

Noorden
Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, vooral omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest volop hebben kunnen spuien op zee, meldden die vandaag. Volgens het waterschap Friesland is het risico op wateroverlast voorbij. Dijkinspecties gaan op veel plaatsen in het noorden nog door, omdat de waterkeringen nog zijn verzadigd.

Een duikploeg is vanmorgen aan de slag gegaan om de dijk bij Woltersum te dichten. Door golfslag van de scheepvaart, die na het vaarverbod weer is toegestaan, raakt de folie los die eerder aan de binnenkant van de dijk was gelegd. Dat was gebeurd omdat er water door de verzadigde dijk sijpelde. Duikers zetten de folie, een zogeheten kwelscherm, vast door onder water zandzakken tegen de dijk te plaatsen.

Vee
Nu het water zakt is een groot deel van het geëvacueerde vee uit Woltersum en omgeving weer terug. Er staan nog 600 stuks vee in andere stallen. In totaal werden vrijdag en zaterdag 3000 dieren geëvacueerd uit vrees voor een dijkdoorbraak van het Eemskanaal. Dat maakte LTO Noord vandaag bekend.

Uiterlijk morgen moet al het vee terug zijn. Ondanks dat de boeren blij zijn met hoe het transport is uitgevoerd, blijft het volgens LTO Noord altijd een stressvolle situatie voor de dieren.

Schade

Eind deze week moet duidelijk worden wat de totale schade is voor de boeren. Volgens LTO Noord hebben ook boerderijen die het vee hebben opgevangen veel kosten gemaakt. Het gaat om schoonmaakkosten, extra melkmachines en kosten voor nieuwe veiligheidscertificaten.

LTO Noord gaat met de gemeenten in overleg om te kijken hoe de schade vergoed kan worden. 'De veiligheidsregio heeft ons opdracht gegeven voor de evacuatie', zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO Noord in Groningen. 'Het lijkt me logisch dat we ook de schade daar neerleggen.'

Museum

Het Groninger Museum opent na drie dagen gedwongen sluiting morgen weer de deuren. Dat meldde een woordvoerder vandaag. Het museum moest donderdagavond de exposities van Azzedine Alaïa en Jan Altink in de benedenzalen ontruimen vanwege de hoge waterstand in het kanaal waarin het museum is gebouwd.

Bij een waterstand van 1,30 meter boven NAP dreigde het water via de ramen naar binnen te sijpelen. Zover kwam het uiteindelijk niet. Volgens een woordvoerder heeft het museum geen schade opgelopen door de hoge waterstand.

Luchtfoto van het Groninger Museum. © ANP Beeld
Luchtfoto van het Groninger Museum. © ANP
Dijkinspecties bij onder andere Woltersum gaan nog door. © ANP Beeld
Dijkinspecties bij onder andere Woltersum gaan nog door. © ANP
Geëvacueerde dieren kunnen terug nu het water zakt. © ANP Beeld
Geëvacueerde dieren kunnen terug nu het water zakt. © ANP
Meer over