'Noord-Zuidlijn ontbeert leiding'

AMSTERDAM Zonder nieuw en vooral beter management staat de Noord-Zuidlijn in Amsterdam onverminderd bloot aan veel te hoge risico’s. Aldus een van de topadviseurs van de gemeente....

Boudi Horvat (74), emeritus hoogleraar Ondergronds Bouwen aan de TU Delft, preciseerde dinsdag op de tweede dag van de raadsenquête inzake de nieuwe metro zijn kritiek. Volgens hem ontbeert het miljardenproject nog steeds een ‘integraal manager’.

Verder ontbreekt het volgens Horvat aan een goede directeur van het Projectbureau én een capabele directeur van Amsys, een tweede gemeentelijk projectbureau dat speciaal is opgericht voor het bovengrondse gedeelte van de Noord-Zuidlijn: de metrotreinen, beveiligingssystemen en exploitatievoorzieningen.

De expert voor ondergronds bouwen uitte na afloop zijn twijfel over de brandveiligheid van de drie diepe stations, de metrostations die in de binnenstad op grote diepte worden uitgegraven.

Al in 2000 onderzocht hij op verzoek van de brandweer de brandveiligheid. Negen jaar later, aldus Horvat, is hem onbekend of zijn adviezen zijn opgevolgd. ‘Ik hoop niet dat het een papieren tijger wordt.’

Meer over