'Noord-Koreaanse generaal gevlucht'

De Noord-Koreaanse generaal Pak Wo Son heeft politiek asiel aangevraagd in een ambassade in Moskou. Dat meldde de Zuid-Koreaanse krant Ton Ilbo zaterdag op basis van bronnen. Pak bracht een bezoek aan Rusland en greep daarbij zijn kans om voorgoed uit Noord-Korea weg te blijven. Het is niet bekend bij welke ambassade hij heeft aangeklopt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Beeld reuters
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.Beeld reuters

Pak is een belangrijk man in Noord-Korea. In 2000 heeft hij deelgenomen aan gesprekken over militaire zaken met Zuid-Korea. Hij heeft ook een tijd lang in Rusland gewerkt als militair vertegenwoordiger van het stalinistische land. Vorig jaar kreeg hij van de Noord-Koreaanse regering de medaille 'Held van de Arbeid' voor zijn bijdrage in de bouw van een skigebied in het zuiden van dat land.

De generaal is gevlucht vanwege het 'terreurbeleid' van de regering, stelt de krant volgens Russische media. Een aantal mensen die hebben meegewerkt aan het skiresort waar Pak een medaille voor kreeg zou zijn geëxecuteerd. Onder hen is mogelijk ook de minister van Defensie van Noord-Korea, stellen Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten.

Gevangen in de waanzin van Kim

Niet alleen de strafkampen maar ook het dagelijks leven van Noord-Koreaanse burgers wordt beheerst door willekeurige wreedheden. De ellende begint al op jonge leeftijd.

Meer over