Noord-Korea test ballistische raket vanaf onderzeeër

Noord-Korea heeft woensdagochtend een ballistische raket afgeschoten vanuit een onderzeeboot in de Japanse Zee. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Volgens de militaire leiding van Zuid-Korea werd de raket afgevuurd rond 05.30 uur lokale tijd voor de haven van Sinpo. De raket haalde een afstand van 500 kilometer en landde in zee.

In april van dit jaar lanceerde Noord-Korea ook al een raket vanaf een onderzeeër. Beeld afp
In april van dit jaar lanceerde Noord-Korea ook al een raket vanaf een onderzeeër.Beeld afp

Het is niet de eerste keer dat het communistische land raketten test vanuit een onderzeeër. Ook in april en juli dit jaar werden voor de oostkust raketten afgevuurd. Daarvan legde één raket volgens de Zuid-Koreaanse defensie een afstand af van 30 kilometer. Bij de test in juli stortte het projectiel snel weer in zee.

De Noord-Koreaanse pogingen om een systeem te ontwikkelen waarmee ballistische raketten vanaf duikboten kunnen worden afgevuurd vormen een grote zorg voor rivalen en buurlanden, omdat die projectielen moeilijker zijn te ontdekken.

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe kwam de raket in de Japanse luchtverdedigingsidentificatiezone terecht. Volgens Abe, die de lancering met klem veroordeelde, is het de eerste keer dat dat gebeurt. 'Dit is een ernstige bedreiging voor de veiligheid van Japan, een onverantwoordelijke daad die niet kan worden getolereerd', zo zei hij tegen persagentschap Jiji.

Spanningen lopen hoog op
De aankondiging van de raketlancering komt er nu de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea weer hoog oplopen door de jaarlijkse militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die maandag van start zijn gegaan. Op die dag heeft Pyongyang nog gedreigd met een preventieve kernaanval vanwege de oefeningen, die door Noord-Korea worden beschouwd als een repetitie voor de invasie van zijn grondgebied. De jaarlijkse exercities duren twee weken.

Eerder deze maand kwam op verzoek van Japan en de VS de Veiligheidsraad bijeen voor overleg over de raketlancering van Noord-Korea. De raketproeven zijn een doorn in het oog van de internationale gemeenschap.

undefined

Meer over