Noord-Korea: 150 doden bij ramp, oorzaak dynamiet

De explosie in Noord-Korea heeft ongeveer 150 mensen het leven gekost. De ramp is niet veroorzaakt door de botsing van twee treinen, maar door de ontsteking van dynamiet. Dat heeft de Noord-Koreaanse regering vrijdag verklaard tegenover een functionaris van de Verenigde Naties...

ANP

De Zweedse ambassadeur in Noord-Korea Paul Beijer zei vrijdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat hulpverleners ongeveer honderd lichamen hadden geborgen. Kort daarvoor had hij met Noord-Koreaanse functionarissen gesproken.

De Britse ambassadeur in Noord-Korea heeft van Noord-Koreaanse autoriteiten gehoord dat 'enkele honderden' mensen zijn omgekomen en duizenden gewond geraakt. Dat meldde een medewerker van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuid-Koreaanse en Chinese media meldden donderdag dat mogelijk 3000 doden waren gevallen. Volgens hun informatie had de explosie zich voorgedaan na een botsing tussen twee treinen.

Of het dodental dat de Noord-Koreaanse regering opgeeft juist is, valt te betwijfelen. Pyongyang heeft de hulp ingeroepen van het Rode Kruis, wat impliceert dat het gaat om een grote catastrofe.

Ook heeft het de door de Verenigde Naties aangeboden hulp aanvaard. Internationale hulpinstellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie en andere VN-organisaties waren al in Noord-Korea voor onder meer voedselhulp aan het geïsoleerde land.

Ook de omvang van de explosie maakt een zeer hoog dodental aannemelijk. De gevolgen zijn vanuit de ruimte te zien. Satellietfoto's van achttien uur na de ontploffing laten nog grote rookwolken zien. De beelden, die de BBC op zijn website heeft getoond, wijzen er mogelijk op dat nog steeds een grote brand woedt in Ryongchon.

Het Rode Kruis bereidt zich voor op de opvang van ruim 4000 mensen die door de ramp dakloos zijn geworden. Een woordvoerder van de organisatie in Peking meldde vrijdag dat zeker 1800 huizen volledig zijn verwoest en nog eens 6000 zijn beschadigd. Ook houdt het Rode Kruis er rekening mee dat nog slachtoffers onder het puin liggen.

Meer over