Noord-Ierse politie vreest escalatie geweld, wankele vrede in gevaar

De politie van Noord-Ierland heeft vandaag de vrees uitgesproken dat de rellen tussen katholieken en protestanten drastisch uit de hand kunnen lopen. Een woordvoerder zei bang te zijn dat het oproer, dat deze week onverwacht uitbrak in een wijk in Belfast, levens kan eisen. De gevechten zijn in ieder geval een grote bedreiging voor het wankele vredesbestand tussen katholieken en protestanten.

Elise Kuit
Belfast opnieuw toneel van geweld. Beeld AP
Belfast opnieuw toneel van geweld.Beeld AP

Bij de rellen gisteravond raakte een Britse persfotograaf gewond. Hij werd in zijn been geschoten en naar het ziekenhuis overgebracht. Ook een agent had medische verzorging nodig. Het was de tweede nacht op rij dat pro-Britse loyalisten het ernstig aan de stok kregen met Ierse nationalisten in wat de ergste gevechten sinds jaren zijn in het gebied dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

Het geweld brak uit in de wijk Short Strand waar voornamelijk katholieke Ieren wonen. De 'enclave' ligt echter in een hoofdzakelijk protestants gebied in het oosten van Belfast. Binnenkort breekt weer het zogenaamde 'marcheerseizoen' aan. Een periode op de Noord-Ierse kalender waar standaard veel geknokt wordt vanwege de provocatieve marsen van protestanten door katholieke wijken.

Troubles

Sinds de periode van de zogenaamde Troubles, eind jaren zestig, is het land herhaaldelijk verscheurd door bloedige twisten tussen loyalisten, voornamelijk protestants en trouw aan het Verenigd Koninkrijk, en nationalisten, voornamelijk katholiek en tegen de Britse overheersing van het gebied. Het geweld bereikte een dieptepunt op Bloody Sunday in 1972 waarbij 12 katholieke Ieren door Britse militairen werden doodgeschoten. De omstandigheden waarin dat gebeurde zijn nooit opgehelderd.

Inmiddels heeft Noord-Ierland een wankel politiek bestand van gedeeld bestuur. Enda Kenny, de Noord-Ierse premier, waarschuwde echter dat het geweld het bestand ernstig in gevaar brengt en riep de heethoofden op tot bezinning. Ook verklaarde hij de abrupte uitbarsting van het geweld deels door de onzekere economische toestand waar het land in verkeert.

Hoewel op nationaal niveau consensus is bereikt over de verdeling van de macht, kent Noord-Ierland nog verschillende splinterpartijen met een taaie aanhang aan beide zijden van het politieke spectrum die van geen samenwerking willen weten. Het is voornamelijk onder leiding van deze groepjes fanatiekelingen dat de straten van Belfast nu weer het toneel zijn van religieus getint geweld.

Meer over