Noord-Ierse milities vernietigen hun wapens

Protestantse groepen maken wapens onklaar ‘in bijzijn internationale getuigen’...

LONDEN In Noord-Ierland en daarbuiten is opgetogen gereageerd, nu blijkt dat de belangrijkste protestantse paramilitaire groepen hun wapens en explosieven – twaalf jaar na het sluiten van vrede in de Britse provincie – aan het vernietigen zijn.

De Ulster Volunteer Force (UVF) en het Red Hand Commando (RHC) zeggen dat ze hun wapens ‘totaal en onomkeerbaar buiten gebruik’ hebben gesteld, zo meldden zij zaterdag. Dit zou zijn gebeurd in aanwezigheid van internationale getuigen.

Samen pleegden de twee groeperingen ongeveer 550 politieke moorden. De Britse minister voor Noord-Ierland, Shaun Woodward, sprak van een historische dag. Een andere grote protestantse groep, de Ulster Defence Association (UDA), zei te zijn begonnen met het vernietigen van zijn wapens.

Ook het UDA heeft enkele honderden doden op zijn geweten in de strijd tegen de IRA en zijn zustergroeperingen. De hoofdtak van dit katholieke terreurleger, dat streeft naar een verenigd Ierland, heeft vier jaar geleden zijn ontwapening al afgerond.

Of de protestantse wapens vernietigd zouden worden, was sinds maart onzeker. Enkele katholieke splintergroepen, zoals de RIRA en de CIRA, pleegden toen weer enkele moorden. Hiervoor zijn intussen diverse verdachten gepakt.

Op de ontwapening zit enige druk. Tot augustus geldt een amnestieregeling voor degenen die de wapens neerleggen. Na die tijd zal actief naar wapens worden gezocht door de politie. De laatste protestantse groep die nog geen actie heeft ondernomen, is de South East Antrim Brigade.

Meer over