Noord-Ieren naar de stembus

Ongeveer 1,1 miljoen stemgerechtigden in Noord-Ierland mogen woensdag naar de stembus om 108 leden van de regionale Assemblee te kiezen....

De verkiezingen voor de Assemblee in Stormont Castle zouden al op 1 mei worden gehouden. Blair verschoof die datum twee keer, omdat hij keiharde toezeggingen eiste van de politieke partijen voor deelname aan het vredesproces. Pas in oktober waren de toezeggingen van met name het Ierse Republikeinse Leger (IRA) in zijn ogen hard genoeg om een datum te prikken.

De stembureaus openden hun deuren om 8.00 uur (Nederlandse tijd) en gaan om 23.00 uur dicht. Door het complexe kiessysteem begint het tellen van de stemmen pas op donderdag. De definitieve resultaten worden mogelijk niet voor vrijdag bekend. Om de verkiezingen rustig te laten verlopen zijn 2000 man extra politie op de been.

De peilingen beloven een nek-aan-nek-race tussen de gematigde protestantse Ulster Unionisten (UUP), de sociaal-democratische SDLP, de Democratische Unionistische Partij (DUP) van de radicale dominee Ian Paisley en de politieke tak van de IRA, Sinn Fein. De bookmakers tippen de DUP en Sinn Fein als uiteindelijke overwinnaars.

De Assemblee werd in oktober 2002 opgeschort na een vertrouwensbreuk tussen de protestante en katholieke partijen. Het bestuursorgaan zag het daglicht na de Goede Vrijdag akkoorden van 1998 die een einde maakten aan dertig jaren van geweld tussen beide geloofsgroepen. David Trimble (UUP) was de Eerste Minister van Noord-Ierland tot de Assemblee werd opgeschort.

Meer over