Noord-Ieren mogen op 26 november naar stembus

De Britse regering heeft voor 26 november verkiezingen uitgeschreven voor de regionale Assemblee van Noord-Ierland. De Noord-Ieren zouden afgelopen mei naar de stembus gaan....

De aankondiging van de Britse regering wijst op een doorbraak in de onderhandelingen tussen katholieke en protestantsse leiders in Noord-Ierland over de manier waarop het vredesproces nieuw leven kan worden ingeblazen.

De politieke tak van de IRA, Sinn Fein, en de protestantse Ulster Unionisten UUP, de Ierse en de Britse regering hebben de afgelopen weken intensief onderhandeld om het vredesproces weer in beweging te krijgen. Maandag leidde dat volgens politieke bronnen in Belfast tot een akkoord, waarin de IRA zich bereid zou verklaren tot ontwapening.

Het politieke proces in de Britse provincie ligt stil, sinds in oktober vorig jaar het parlement in Stormont Castle werd ontbonden. De Britse regering trok de uitvoerende macht weer naar zich toe, omdat bij een grote huiszoeking in de kantoren van Sinn Fein geheime regeringsdocumenten waren gevonden. Het was de vierde keer dat Londen het regionale bestuur naar huis stuurde en zelf de Noord-Ierse teugels in handen nam.

Sinn Fein-president Gerry Adams zal volgens de Britse zender BBC dinsdag een toespraak houden over de toekomst van de IRA. De voorzitter van de ontwapeningscommissie, de Canadese generaal John de Chastelain, ontvouwt de plannen voor de ontwapening van de republikeinen. Ook de protestantse leider David Trimble zal reageren, naar verwachting met een toezegging het akkoord voor te leggen aan de UUP.

Mogelijk brengen ook de Britse en Ierse premiers Tony Blair en Bertie Ahern dinsdag een bezoek aan Belfast om het akkoord goed te keuren.

Meer over