Noord-Holland schrapt plan Wieringerrandmeer

AMSTERDAM - De provincie Noord-Holland gaat de ontwikkeling rond het Wieringerrandmeer met onmiddellijke ingang stopzetten. Dat zal, volgens goed ingevoerde bronnen, de Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Laila Driessen vandaag op een persconferentie bekendmaken.

Van onze verslaggevers John Schoorl en Merijn Rengers
Wieringermeerpolder, met op de voorgrond het Amstelmeer, links de Waddenzee en bovenin beeld de Afsluitdijk. &cop ANP Beeld
Wieringermeerpolder, met op de voorgrond het Amstelmeer, links de Waddenzee en bovenin beeld de Afsluitdijk. &cop ANP

Het Wieringerrandmeer moet in de kop van Noord-Holland een waterverbinding worden tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Hiermee is een investering van ruim een miljard euro gemoeid. Aan dat nieuwe meer, 800 hectare groot, zouden (recreatie-)woningen moeten komen.

Risico's
Het stoppen van het Wieringerrandmeerproject zou te maken hebben met te hoge financiële riscico's. Ook zouden er te weinig investeerders bereid zijn in het project te stappen.

Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland bevestigde gisteravond dat er een speciale persconferentie wordt gehouden. Hij wil echter niet zeggen waar deze bijeenkomst over gaat.
De ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) speelde een prominente rol bij de ontwikkeling van de plannen.

Riskante opdrachten
De van corruptie verdachte Hooijmaijers (VVD) heeft er als provinciebestuurder in Noord-Holland persoonlijk voor gezorgd dat de provincie nadelige en riskante contracten heeft afgesloten met projectontwikkelaar Lago Wirense voor de aanleg van het Wierringerrandmeer.

De van corruptie verdachte Hooijmaijers legde in 2007 als gedeputeerde een negatief ambtelijk advies naast zich neer, hetgeen intern destijds als een uiterste middel werd beschouwd om de provincie te behoeden voor een financieel fiasco.

Baggeraar
Hooijmaijers bereikte in 2006, toen er veel discussie was over het Wierringerrandmeer, een akkoord met baggeraar Boskalis en VolkerWessels Vastgoed, die samen de bouwcombinatie Lago Wirense vormen. Het rijksrechercheonderzoek naar Hooijmaijers loopt nog steeds. Zijn rol in het Lago Wirenseproject maakt onderdeel uit van het onderzoek.

Bewoners en milieuorganisaties, verenigd in het Wierings Beraad, daarbij gesteund door agrariërs, waren altijd fel tegen de plannen.

Meer over