Noor maakt Schots voetbal weer spannend

Geïnspireerd door de grote belangen en onder aanvoering van recordaankoop Flo heeft Glasgow Rangers gisteren vernietigend uitgehaald naar stadsgenoot en koploper Celtic....

Van onze sportredactie

In zijn debuut voor de Rangers maakte de Noor Tore Andre Flo, afgelopen week voor het recordbedrag van veertig miljoen gulden overgekomen van Chelsea, de 2-1 waarna ook zijn vervanger Michael Mols en Ronald de Boer scoorden.

Advocaat startte met drie Nederlanders in de basis: Konterman, De Boer en Numan. Dankzij een doelpunt van Ferguson leidden de Rangers bij de rust met 1-0. Nadat Larsson Celtic in de 56ste minuut naast de thuisploeg had gebracht, zette Flo de Rangers weer op voorsprong. De Boer, Amoruso en invaller Mols deden de rest.

Celtic, dat de eerste onderlinge confrontatie dit seizoen met afgetekende cijfers won (6-2), heeft op de ranglijst nog wel een voorsprong van twaalf punten op de ploeg van Advocaat, die één wedstrijd minder speelde. Met de zege beëindigden de Rangers een serie van zestien wedstrijden zonder nederlaag van Celtic.

'Iedereen wist dat dit nodig was vandaag', zei Ronald de Boer, voor wie het zijn eerste optreden was in de met veel emoties omgeven derby. 'Alleen een zege telde. Het was een cruciaal duel. Als we hadden verloren, was het gat met Celtic te groot geworden. Dit is ook goed voor ons zelfvertrouwen. En misschien worden ze bij Celtic nu een beetje nerveus.'

Celtic-manager O'Neill meende na de nederlaag ook dat de titelrace nieuw leven is ingeblazen. 'Rangers heeft met het aantrekken van Flo aangegeven dat het zich nog niet neerlegt bij onze koppositie.'

Advocaat kon niet anders dan tevreden zijn over het spel van zijn ploeg, die donderdag in actie komt in de strijd om de UEFA-beker tegen het Duitse Kaiserslautern. 'Misschien hadden we nog vaker kunnen scoren. De Boer en Flo misten opgelegde kansen in de beginfase. Maar over ons spel, en vooral de inzet van de spelers, heb ik niets dan lof.'

De toch al niet altijd bijster interessante Schotse competitie leek al snel een wel heel erg vervelende jaargang tegemoet te gaan. Celtic, sinds dit seizoen onder leiding van Martin O'Neill, bleef maar ongeslagen en sloeg een gat van vijftien punten met stadsgenoot en aartsrivaal Rangers.

Hoofdverantwoordelijke voor de opmars van Celtic is de Zweed Henrik Larsson, die na een zware knieblessure tijdens Euro 2000 zijn rentree maakte en op dit moment zelfs sterker en trefzekerder is dan vóór zijn knie-operatie. Met zeventien treffers voerde de ex-Feyenoorder voor de derby de topscorerslijst aan. Ook tegen de Rangers was hij weer trefzeker, maar kon niet verhinderen dat de ploeg van Advocaat een afgetekende 5-1 zege boekte.

Zowel Flo als De Boer miste open kansen, voordat Barry Ferguson de score in de 34ste minuut opende. Ferguson controleerde een pass van Claudio Reyna en liet Celtic-doelman Robert Douglas met een geplaatst schot kansloos. Kort daarop werd Celtic een strafschop onthouden, toen Ferguson een inzet van Stilian Petrov met zijn hand keerde.

Na de rust kwam Celtic alsnog langszij, toen Larsson raak kopte uit een corner van Alan Thompson. Drie minuten later kreeg de wedstrijd een beslissende wending. Eerst scoorde Flo en twee minuten later werd Celtic-speler Thompson met een rode kaart van het veld gestuurd na een zware overtreding op Ferguson.

Rangers profiteerde vervolgens simpel van de numerieke meerderheid door Celtic, waar ex-Feyenoorder Bob Petta een anonieme wedstrijd speelde, stuk te spelen. Eerst scoorde De Boer koppend uit een corner van de Duitser Albertz, waarna de Italiaanse centrale verdediger Amoruso in de 74ste minuut uit eenzelfde situatie 4-1 maakte.

Vijf minuten voor tijd bepaalde invaller Mols de eindstand op 5-1 door een voorzet van De Boer eenvoudig binnen te schieten. De kans is groot dat de Schotse competitie toch nog een aantrekkelijke tweede seizoenshelft tegemoet gaat.

Meer over