Noor Boasson Hagen werkt aan indrukwekkend palmares

AMSTERDAM - Een week na zijn eindoverwinning bij de Eneco Tour heeft de Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen wederom een mooie prijs gewonnen. De coureur van Team Sky schreef zondag in Hamburg de Vattenfal Cyclassics op zijn naam. Boasson Hagen, die deel uitmaakte van een omvangrijke kopgroep, klopte in de spurt de Duitser Gerald Ciolek en de Sloveense sprinter van Vacansoleil, Borut Bozic.

Tijdens de voorlaatste beklimming van de Waseberg gingen tien coureurs in de aanval, onder wie Maarten Tjallingii en Vacansoleilcoureurs Björn Leukemans en Marco Marcato. Toen de coureurs van Team Sky zich aan kop zetten, werden de vluchters tijdens de laatste beklimming in de kraag gegrepen.

Maarten Tjallingii deed in de slotkilometer nog een ultieme aanval, maar de koers eindigde toch in een spurt die op overtuigende wijze gewonnen werd door Boasson Hagen.

Chris Sutton, ploegmaat van Boasson Hagen, won zondag de tweede etappe van de Ronde van Spanje. De renner toonde zich de sterkste in een massasprint. Hij bleef de Spanjaard Vicente Reynes en de Duitser Marcel Kittel (Skil-Shimano) voor. De Amerikaan Tyler Farrar werd vierde, Rabobanksprinter Matti Breschel eindigde als vijfde. In de laatste kilometer zat er nog een venijning klimmetje in het parcours, waardoor de massasprint op ongebruikelijke wijze verliep. Enkele renners, onder wie Fabian Cancellara en Tom Boonen, gingen ruim voor de streep de spurt aan, maar hadden hun krachten duidelijk overschat. Op circa 200 meter versnelde Omega Pharmacoureur Reynes, waarna alleen Sutton in zijn wiel kon kruipen. De Australiër claimde vervolgens met een ultieme jump het dagsucces.

Bennati, die als zesde over de finishlijn kwam, nam door een betere klassering in het puntenklassement, de leiding in het algemeen klassement over van zijn teamgenoot Jakob Fuglsang. De Deen kreeg zaterdag de rode trui omgehangen nadat zijn team Leopard de ploegentijdrit in Benidorm had gewonnen.

Leopard bleek vier seconden sneller dan het Liquigas van titelverdediger Nibali. HTC eindigde als derde. Skil-Shimano was de beste Nederlandse ploeg, met een gedeelde zevende plaats. De Rabobank gaf exact een halve minuut prijs op de winnende ploeg en werd vijftiende, Vacansoleil-DCM achttiende.

undefined

Meer over