Nooit meer ready voor take-off

Fotograaf Joost van den Broek trok langs vliegtuigen op het droge: op het parkeerterrein, langs de weg, op het dak. Vaak zijn ze neergezet door een bedrijf om de aandacht te trekken, zoals bij autosloper Ad Stouten. 'Ik ben er een beetje bang van, van vliegen.'

Ad Stouten (57), autosloper in Oosterland, eigenaar van de toestellen op de foto's hierboven: 'Nee, ik heb eigenlijk heel weinig met vliegtuigen. Ik ben er een beetje bang van, van vliegen. Ik vlieg liever niet. Maar ze vallen op, hè. We zitten langs de rijksweg. Mensen stoppen, maken foto's en klimmen erop.

'De Starfighter (links) heb ik in 2004 gekocht, bij een garagebedrijf in Limburg. Dat verhuurde vliegtuigen als decoratie bij feesten of festivals of weet ik wat. Ze hadden ook een MIG 17, maar die heeft een nogal plompe neus. Die van de Starfighter is mooier, scherper. Ik heb er iets van 40 duizend euro voor betaald, toen. De gemeente stond wel een paar dagen later op de stoep. Ik had een vergunning moeten aanvragen. Ik wist gelijk: ik haal niks weg. Alles is toch goed gekomen.

'Het toestel is van de Belgische luchtmacht geweest, heb ik me laten vertellen. Veel meer weet ik er niet van. Er hangen nog vier bommen onder, zonder lading. De motor is er ook uit, natuurlijk. Ik heb nog wat bijbetaald voor een schietstoel, herinner ik me. Of de instrumenten er nog inzitten? Dat weet ik geeneens, ik heb er nog nooit in gezeten. Maar als je het klepje opent, ben je er zo achter.

'Dat sportvliegtuigje (rechts) heb ik al veel langer, sinds 1983. Het stond bij een kabelbedrijf, dat zat onder de Sloebrug bij Vlissingen. Daar moest het weg. Als de brug openging, zagen automobilisten dat vliegtuigje. Dan trapten ze op de rem en kreeg je de ene kettingbotsing na de andere. Het bedrijf vroeg er 12 duizend gulden voor.

'Het is een Cessna, een vierzitter. Het kan goed zijn dat-ie is gebruikt voor rondvluchten boven Zeeland of als lesvliegtuig. Er zitten veel van dat soort bedrijven in de buurt. Het leek me wel grappig het zo neer te zetten dat het lijkt alsof het is neergestort, zo met de neus naar beneden in de bosjes. Ik heb nog gedacht er verlichting in te bouwen, dat zou een mooi effect zijn. Ik heb er alleen nooit tijd voor gehad. Nu denk ik: laat maar.

'Als uithangbord is het helemaal niet duur. Wat denk je dat een pagina in de Gouden Gids kost? Die belandt na een jaar weer bij het oud papier. Of zo'n kleine advertentie in de krant? 400 euro, en de volgende dag lig je in de prullenbak. Hier heb je jarenlang plezier van. Ze kennen me overal. Ah, u bent van die straaljager, zeggen ze. De route naar mijn bedrijf hoef ik ook nooit uit te leggen. Het is daar bij die vliegtuigen. Nee, dit werkt hartstikke mooi. Dit blijft tenminste.'

undefined

Meer over