Nieuws

Noodweer zet delen India en Bangladesh onder water: zeker 57 doden

Heftig noodweer heeft in het noorden van Bangladesh en aangrenzende gebieden in India geleid tot enorme overstromingen. Miljoenen mensen werden door het water uit hun huizen verdreven, en zeker 57 mensen kwamen om.

Michel Maas
Een eierverkoper in de Bengalese stad Sylhet in Bangladesh probeert zijn waar te slijten in een overstroomde straat. Beeld AFP
Een eierverkoper in de Bengalese stad Sylhet in Bangladesh probeert zijn waar te slijten in een overstroomde straat.Beeld AFP

In Bangladesh werden twee miljoen mensen door het water omsingeld. In de Indiase staat Assam zaten meer dan 800 duizend mensen vast door het water, en stonden meer dan drieduizend dorpen blank. Op sommige plaatsen bereikte het water een hoogte van vier meter en meer. Een dijk langs de Barak-rivier die door India en Bangladesh stroomt begaf het onder de druk, waardoor grote delen van de regio onder water liepen. Op andere plaatsen kwamen mensen om door aardverschuivingen en zware onweersbuien.

Al Jazeera citeert deskundigen die klimaatverandering aanwijzen als een van de oorzaken. Door de opwarming van de aarde neemt het aantal heftige weersverschijnselen toe. Regen- en onweersbuien worden erger doordat de hoeveelheid vocht in de lucht toeneemt. Volgens de deskundigen komt er met elke graad verwarming 7 procent meer vocht in de lucht.

Meer over