Noodweer in Italië verwoest druivenoogst

Het is letterlijk een ijzingwekkende ervaring: de temperatuur schommelt rond de 25 graden en plotseling verschijnt er boven de heuvels een cylindervormige wolk, die als een tornado dichterbij komt....

Van onze correspondent Willem Beusekamp

Er is geen ontkomen aan. Wie het aan den lijve heeft ondervonden - de auto wordt opgetild, ruiten sneuvelen en bomen knappen af als luciferhoutjes - zal zich niet verbazen over de tv-beelden uit de stad Alessandria in het noordelijke Piëmont. Enkele stadswijken zien er sinds gisteren uit alsof er zojuist een artilleriegevecht heeft plaatsgevonden. Huizen liggen in puin, straten zijn onbegaanbaar. In meerdere steden en dorpen hetzelfde beeld. 'Half Italië verwoest door noodweer', luidde woensdagochtend de openingskop van La Repubblica.

Ook woensdag werd het noorden en centrum van het land geteisterd door slecht weer, ongekend voor dit seizoen. De meteorologische vooruitzichten zijn somber. Een lichte verbetering zal komend weekeinde weer worden gevolgd door overvloedige regenval, storm, onweer en heftige temperatuurschommelingen.

Veel vakantiegangers, Italianen en buitenlanders, houden het voor gezien en keren, niet zelden met aanzienlijke schade, voortijdig huiswaarts. Onder hen zijn duizenden Nederlanders, die afgelopen weekeinde rondom de grote meren in het noorden werden overvallen door hagel en orkaanachtige windstoten.

Anderen trekken verder naar het zuiden, waar de toeristen met een geheel ander weerfenomeen worden geconfronteerd: in grote delen van de Mezzogiorno, inclusief de eilanden, is de noodtoestand afgekondigd wegens gebrék aan water. De regering in Rome heeft vlak voor het zomerreces een bedrag van 500 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan de zuidelijke landbouw, die al maanden kampt met een recorddroogte.

Deze extra steun blijkt nu onverwacht nieuwe verdeeldheid te zaaien tussen het noorden en zuiden van Italië. In het noorden en centrum - van Lombardije, Friuli, Veneto via Toscane, Umbrië en de Marken tot in Lazio en de Abruzzen - geldt sinds afgelopen zondag eveneens de noodtoestand. De schade wordt voorzichtig geschat op 300 miljoen euro, maar zal vrijwel zeker verder oplopen richting een miljard. De vraag is in hoeverre de overheid wil en kan bijspringen.

De grootste economische schade wordt gemeld door wijnboeren. Niet alleen is de druivenoogst van dit jaar verwoest. Gevreesd wordt dat de wijnstokken zodanig zijn beschadigd dat het nog jaren zal duren voordat er opnieuw kan worden geoogst. Onder de slachtoffers zijn gerenommeerde wijnen als de Chianti uit Toscane, de Bardolino en Valpolicella uit Veneto en de Franciacorta uit Lombardije.

Hetzelfde beeld heerst bij de telers van olijven, peren, perziken, tomaten en tabak. De oogst is in grote delen van de noordelijke helft van Italië niet meer te redden als gevolg van het noodweer. Waar normaliter in augustus de zon onafgebroken schijnt, bij temperaturen oplopend tot veertig graden, heersen thans 'Nederlandse toestanden', zoals een graanboer uit de Marken aan de Adriatische kust opmerkt.

Meer over