Noodtoestand op Filipijnse eiland Jolo

AP, ANP, Reuters..

MANILLA

Op het zuidelijke Filipijnse eiland Jolo is dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in verband met de ontvoering van drie medewerkers van het Rode Kruis. Islamitische militanten van de afscheidingsgroep Abu Sayyaf dreigen een van hen te onthoofden.

Onder de hulpverleners bevinden zich een Zwitser en een Italiaan. De noodtoestand werd uitgeroepen door de gouverneur. Hij krijgt zo de bevoegdheid uitgaansverboden en controleposten in te stellen en strijders van Abu Sayyaf aan te vallen. Ze willen tot de onthoofding overgaan als de regering haar veiligheidstroepen niet uit vijftien dorpen op Jolo terugtrekt.

Het is onduidelijk of een aanval of poging de gijzelaars te ontzetten op handen is. Abu Sayyaf liet nog niet van zich horen nadat zijn ultimatum was verstreken.

De drie gijzelaars werden 15 januari gevangengenomen en worden sindsdien door zo'n 120 militanten in de jungle op Jolo vastgehouden. De gijzelaars zijn de Zwitser Andreas Notter, de Italiaan Eugenio Vagni en de Filipijnse Mary Jean Lacaba. De laatste zond woensdag in een telefoongesprek met een tv-station een smeekbede de wereld in. Zij en haar Europese lotgenoten vrezen ‘elke minuut, elke seconde’ voor hun leven, zei zij, ‘omdat we niet weten wanneer er ineens weer een vuurgevecht zal uitbreken’.

Eerder werd voor het leven van de gijzelaars gevreesd toen er een vuurgevecht tussen de guerrillastrijders en de regeringstroepen uitbrak. De ontvoerders waarschuwden toen dat zij bij een volgend vuurgevecht zeker zullen worden gedood.

Abu Sayyaf staat erom bekend gijzelaars te onthoofden. Dat deden ze in 2001 met een Amerikaan en in 2007 met zeven Filipijnen, toen de groep een losgeld niet tijdig betaald kreeg.

Meer over