Noodtoestand op de Krim na 'opgeblazen' elektriciteitsmasten

Op de Krim is de noodtoestand uitgeroepen nadat in de nacht van zaterdag op zondag de elektriciteit massaal is uitgevallen. Hoogspanningsmasten in Oekraïne die het schiereiland van stroom voorzien, zijn volgens het Russische staatspersbureau TASS opgeblazen.

Donkere straten bij een eerdere stroomstoring in Simferopol Beeld afp
Donkere straten bij een eerdere stroomstoring in SimferopolBeeld afp

De vier masten staan in de havenstad Cherson op het Oekraïense vasteland. Twee zouden het sinds vrijdag al niet meer doen nadat een explosie had plaatsgevonden. De directeur van een energiebedrijf op de Krim zegt dat het hele schiereiland zonder stroom zit. Bijna twee miljoen mensen zitten daardoor in het donker.

De Russische minister van Energie kon niet bevestigen wat de massale stroomstoring heeft veroorzaakt, maar volgens Russische media zijn de hoogspanningsmasten opgeblazen door Oekraïense nationalisten. De Krim werd begin 2014 door Rusland geannexeerd, tot woede van Oekraïne en de internationale gemeenschap.

De autoriteiten hebben ziekenhuizen aangesloten op de noodstroomvoorziening. Het ministerie van Noodgevallen op de Krim heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft hulpdiensten in staat van paraatheid gebracht voor het geval ze nodig zijn.

undefined

Meer over