NieuwsMachtsoverdracht VS

Noodtoestand in Washington tot 24 januari, FBI waarschuwt voor gewapende protesten

In verschillende steden in de VS zullen de komende weken gewapende protesten plaatsvinden, in de aanloop naar de beëdiging van Joe Biden tot president. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse FBI. Niet alleen in Washington, maar ook in de hoofdsteden van andere staten zouden acties op het programma staan.

Extra beveiliging bij het Capitool. Beeld AFP
Extra beveiliging bij het Capitool.Beeld AFP

President Donald Trump heeft maandag zijn goedkeuring gegeven aan het verlengen van de noodtoestand in Washington. De noodtoestand zal van kracht zijn tot 24 januari, vier dagen na de inauguratie van Biden.

Zeker in Washington zijn zorgen over de veiligheid na de bestorming van het parlement van afgelopen woensdag. Een gewapende groep zou plannen hebben om zaterdag naar Washington te gaan om daar in opstand te komen als pogingen worden ondernomen om president Trump uit zijn ambt te zetten. Het Huis van Afgevaardigden heeft daartoe eerder maandag de eerste stappen gezet.

Vanwege de bedreigingen zijn al tal van maatregelen genomen of aangekondigd in de aanloop naar de inauguratie. De nationale garde mag tot 15.000 man leveren om de ceremonie veilig te laten verlopen.

De burgemeester van de stad Washington en de gouverneurs van de aangrenzende Amerikaanse staten Virginia en Maryland hebben het publiek opgeroepen om niet naar de inauguratie van Biden te komen.

De Capitoolpolitie is onder vuur komen te liggen vanwege de bestorming van het Capitool. De politiedienst zou niet goed voorbereid zijn geweest, en wordt verweten dat die niet durfde in te grijpen tegen Trump-aanhangers. Zeker twee agenten van het politiekorps zijn geschorst en één agent is gearresteerd. Naar tien tot vijftien agenten loopt nog een onderzoek.

Meer over