Noodtoestand in Maleisië om rook Indonesië

In delen van Maleisië is zondag de noodtoestand uitgeroepen om de verstikkende rook vanuit buurland Indonesië. Daar woeden meerdere bosbranden.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Door de rook keldert de luchtkwaliteit in de regio. In delen van de Maleisische staat Johor oversteeg de vervuiling de grens van 750 op de luchtvervuilingsindex. Een notering van 300 betekent al dat de luchtkwaliteit gevaarlijk slecht is. Bewoners van de getroffen gebieden in Johor moeten thuisblijven, waarschuwen de autoriteiten in de staat. Een woordvoerder zei nog te wachten op instructies van de Nationale Veiligheidsraad. Ook Singapore gaat momenteel gebukt onder de smog, maar daar is de luchtkwaliteit afgelopen weekend alweer verbeterd.

De illegale houtkap en -verbranding op het Indonesische eiland Sumatra, waarmee plaatsgemaakt wordt voor palmolieplantages, levert in het droge seizoen (juni tot september) vaker problemen op.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono beloofde zondag de veroorzakers van de bosbranden ter verantwoording te roepen. Daarbij bekritiseerde hij buitenlandse plantage-eigenaren: 'Indonesië bestrijdt niet alleen de bosbranden zelf, maar zal ook rigoureus optreden tegen de buitenlandse bedrijven die daarin een rol spelen'.

In de Sumatraanse provincie Riau hebben 20.000 mensen last van ademhalingsproblemen, meldt het staatspersbureau Antara. Sinds zaterdag worden drie helikopters en drie vliegtuigen met bluswater met chemische stoffen ingezet om het vuur te doven. De vliegtuigen strooien vier ton zout in de wolken om kunstmatige regen te produceren.

Smog in Kuala Lumpur Beeld afp
Smog in Kuala LumpurBeeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over