Noodtoestand in Ecuador na afzetting van president

De minister van Defensie van Ecuador, generaal Victor Bayas, heeft vrijdag verklaard dat president Bucaram de noodtoestand heeft uitgeroepen. Bucaram weigert zich neer te leggen bij zijn afzetting door het parlement....

AFP; AP; REUTER

Reuter, AP, AFP

QUITO

'Alle constitionele rechten van de burgers zijn opgeschort. Deze maatregel is nodig om rust in het land en de democratie te waarborgen', zei de generaal. Zijn aankondiging kwam nadat in Quito en de kuststad Guayaquil opnieuw betogers de straat op waren gegaan om het aftreden van Bucaram te eisen.

In Quito schoot de oproerpolitie met traangasgranaten op betogers en bij demonstraties in Guayaquil vielen minstens twee gewonden.

De ingreep van het leger komt op een moment dat in Ecuador drie verschillende presidenten de macht opeisen en zijn begonnen decreten uit te vaardigen. Het Congres zette president Abdala Bucaram donderdagavond af wegens 'geestelijke onbekwaamheid' en benoemde de eigen voorzitter, Fabian Alarcon, tot interim-president.

Maar Bucaram noemde de stemming in het parlement een 'juridische barbaarse' daad en barricadeerde zichzelf in het presidentiële paleis. Daar verklaarde hij dat hij gewoon zou doorregeren tot het einde van zijn mandaat in het jaar 2000. 'Ik ben de enige president die door het volk en de armen van Ecuador is gekozen', zei Bucaram.

Hij dreigde dat 'iedereen die probeert een regeringsfunctie over te nemen strafrechtelijk vervolgd zal worden'. Enkele uren later ondertekende vice-presidente Rosalía Arteaga een decreet waarmee ze zich de presidentiële macht toeëigende.

De bevelhebber van het Ecadoraanse leger, generaal Moncayo, beloofde dat de militairen neutraal zouden blijven. 'De strijdkrachten gaan de macht niet grijpen', zei hij. Maar hij waarschuwde wel dat snel een oplossing gevonden moest worden voor de politieke crisis.

Meer over