NieuwsMazelen

Noodtoestand in Brooklyn door mazelenuitbraak: wie niet vaccineert, krijgt een forse boete

In delen van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn geldt sinds vandaag de noodtoestand vanwege een mazelenuitbraak. Een uur ten noorden van de stad New York werd begin deze maand ook al de noodtoestand uitgeroepen in een Joodse gemeenschap, waar niet-ingeënte minderjarigen dertig dagen lang niet meer op openbare plekken zoals scholen mogen komen.

Een Joodse man steekt de straat over in Williamsburg, een wijk in Brooklyn waar de noodtoestand is uitgeroepen wegens een mazelenuitbraak. Beeld AFP
Een Joodse man steekt de straat over in Williamsburg, een wijk in Brooklyn waar de noodtoestand is uitgeroepen wegens een mazelenuitbraak.Beeld AFP

Burgemeester Bill de Blasio heeft laten weten dat ongevaccineerde mensen in de betreffende wijken in Brooklyn zich moeten laten vaccineren of anders een forse boete van maximaal 1.000 dollar (890 euro) tegemoet kunnen zien.

De uitbraak concentreert zich in de wijk Williamsburg en heerst vooral onder orthodox-joodse kinderen. Sinds oktober vorig jaar zijn er al 285 gevallen bekend. Het is de grootste mazelenuitbraak in New York sinds 1991. In de hele Verenigde Staten zijn 465 gevallen bekend, verspreid over 19 staten.

‘Dit is het epicentrum van een mazelenuitbraak die heel zorgwekkend is en die onmiddellijk moet worden aangepakt’, zei De Blasio. De burgemeester en medewerkers van de gezondheidsdienst keerden zich ook tegen de ‘desinformatie’ die door tegenstanders van het vaccineren wordt verspreid.

Vaccinatieweigeraars: waarom anti-vaxxers zo veel weerstand oproepen.

Waar komt die angst voor vaccins toch vandaan?

Alleen al in Nederland zijn tussen de zesduizend en twaalfduizend sterfgevallen voorkomen dankzij het invoeren van het rijksvaccinatieprogramma, toont wetenschappelijk onderzoek aan.

Meer over