Noodpakket

Wij hebben een regering die graag achter de voordeur wil komen, zoals dat heet. Het duurt niet lang meer of in elke huiskamer hangt een camera....

Martin Bril

Al weken zijn er spotjes op de radio die de bevolking waarschuwen voor rampen en ander ongemak. We moeten voorbereid zijn op het ergste. De zondvloed of een terroristische aanslag die het land in een klap lam legt. Daartoe moeten we een noodpakket in huis hebben. Het noodpakket bevat, en ik citeer de missive van hogerhand: een gereedschapsset, waxinelichtjes, lucifers in waterdichte verpakking, een eerstehulpdoos met eerstehulphandboekje, een zaklamp met extra batterijen, een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, met extra batterijen, warmhouddekens en een waarschuwingsfluitje. Optioneel zijn: een voorraad medicijnen, reservesleutels van huis en auto, een plattegrond van de omgeving, desinfecterende handgel, drie liter water per persoon, voor ten minste drie dagen, een voorraad houdbaar eten, plus blikopener als het voedsel in blik zit, een lichte regenponcho, iets om drinkwater in te vervoeren, bijvoorbeeld een fles of jerrycan. Juist.

Laten we om te beginnen het waarschuwingsfluitje onder de loep nemen. Wie waarschuwen we als we daarop blazen, en waarom zouden we dat willen? Het kan aan mij liggen, maar ik moet toch heel erg denken aan de weergaloze televisieserie Daar komen de schutters (Dad’s Army) als ik zoiets lees. Een waarschuwingsfluitje! Ik denk dat je daarop moet blazen als je onder het puin bedolven ligt. Dan de radio, afgestemd op de rampenzender. Ik ben een groot fan van radio’s, hoe draagbaarder hoe beter, maar de rampenzender heb ik nog niet gevonden. Op welke frequentie opereert die zender? Wat zendt de zender uit als er geen ramp is? Of komt de zender pas bij een ramp in de lucht? En op welke frequentie dan? Nou ja, met behulp van de zaklamp zal het wel lukken de zender te vinden, en als niet, dan zijn er altijd nog de lucifers in hun waterdichte verpakking. Lucifers?

Ja mensen, bij een ramp kun je lucifers nodig hebben. Bijvoorbeeld tijdens een overstroming in de maand november. Dan is het verdomde koud buiten en als je dan ronddrijft op het puntdak van je vinexwoning is het best lekker om een vuurtje te kunnen stoken en je bent dan wel heel dom bezig als je je lucifers niet waterdicht verpakt op zak hebt. Hoe je als slachtoffer aan een partij hout komt om af te branden, is een tweede. Maar feit is wel dat je die lucifers nodig hebt om waxinelichtjes aan te steken. En reken maar dat je die nodig zult hebben, want zo’n ramp eist een hoge tol aan zinloze slachtoffers die herdacht moeten worden.

Wat ik eigenlijk mis, nu het toch over zingeving gaat, is een bijbel; waarom zit die niet in het noodpakket? Kijk, ik begrijp dat de Koran van Kader Abdolah er niet in zit, maar een bijbel?! Daar staat of valt een fatsoenlijk noodpakket bij. Of moet ik op de waarschuwingsfluit blazen als ik morele steun nodig heb?

Conclusie: het is tot daar aan toe dat de overheid zich met noodpakketten (het doet ook aan kerstpakketten denken) bezighoudt, maar een beetje meer inhoudelijke inhoud had wel gemogen.

Meer over