Noodeditie Festival verkoopt 'redelijk'

Van het Holland Festival 2002, een sobere editie vergeleken met andere jaren, zijn in de voorverkoop rond 60 procent van de kaarten verkocht....

Hetzelfde geldt voor de voorstellingen in Carré, waar ZT Hollandia twee maal Bacchanten speelt, en waar vanaf 13 juni drie opvoeringen zijn te zien van Steve Reichs video-opera Three tales.

Vergelijkbaar, volgens het HF, is de belangstelling voor dansvoorstellingen van Emio Greco en Meg Stuart, en de concerten rond Cornelis de Bondt in de Oude Kerk en Arti. De slotvoorstelling, een openluchtprojectie van de opera Turandot in het Oosterpark, is gratis.

Volgens de festivalorganisatie doen de voorstellingen van 2002 het in de voorverkoop naar verhouding beter dan die van vorig jaar, en is de belangstelling voor de verschillende podiumgenres min of meer evenredig.

Het Holland Festival bracht in 2001 meer voorstellingen, maar had minder aansprekende namen op de affiches, en oogstte weinig enthousiaste kritiek. De aflevering-2002 is een noodeditie met maar negen producties, waarbij het budget ditmaal vooral is besteed aan grootschalig podiumwerk van gevestigde signatuur.

De 'dunne folder' van dit jaar is mede een gevolg van de langdurige onzekerheid die tot begin dit jaar bestond over de financiën van het Holland Festival. Het HF wilde meer subsidie en werd daarin gesteund door de gemeente Amsterdam, maar OCW-staatssecretaris Van der Ploeg wilde geen verruiming zonder nieuw artistiek perspectief, en eiste een nieuwe uitwerking van het beleidsplan.

Een adviescommissie (de commissie-Sorgdrager) bepleitte subsidieverhoging, maar bekritiseerde de HF-leiding wegens gebrek aan 'bevlogenheid'. De patstelling leidde eind vorig jaar tot het aftreden van het festivalbestuur, waarna de gemeente en het rijk het pas in februari eens werden over een verhoging van de festivalbudgetten voor 2003 en 2004.

Het programma van 2002 kon daar niet van profiteren, maar weerspiegelt wel een hernieuwde eis van OCW, neerkomend op 'internationaal aansprekende' producties, en een evenrediger balans in de programmering van toneel, muziektheater, dans en muziek. Reichs Three tales ging in mei in première in Wenen, en reist nog naar Parijs, Lissabon, Turijn en Londen. Bacchanten is komend najaar te zien in de nieuwe RuhrTriennale. Festivalleider Ivo Van Hove vertrekt na het festival 2004.

Meer over