Nominatie-armoe wekt wrevel in toneelwereld

Het gaat slecht met de mannelijke acteurs in Nederland. Althans volgens de jury van de Toneelprijzen, ingesteld door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)....

In toneelkringen is er over de jaarlijkse VSCD-prijzen dan ook grote opwinding ontstaan. Belachelijk, onbegrijpelijk - het zijn reacties die veel gehoord werden vrijdag op de opening van het Holland Festival. En niet alleen van mensen die zelf graag een prijs hadden gehad.

Vanavond heeft in het Amsterdamse Carré het Toneelgala plaats, waar de acteurs prijzen worden uitgereikt, samen met een oeuvreprijs voor choreograaf Jirí Kylián en, voor het eerst, de Toneelpublieksprijs, een initiatief van NRC Handelsblad.

Naar verwachting zal de jury tijdens het gala een nadere toelichting geven op zijn bizarre nominaties, of liever gezegd op het gebrek aan voordrachten. Tot nu toe heeft de jury zich in enkele schaarse reacties mondjesmaat geweerd tegen de aantijgingen. 'Het was gewoon een heel matig seizoen met weinig uitzonderlijke prestaties', zo liet juryvoorzitter Carpentier Alting bij de bekendmaking van de nominaties onlangs weten. Een van zijn juryleden wees de constatering dat hier toch minstens sprake moet zijn van een stevig statement meteen van de hand. Helemaal geen statement, er is dit jaar simpelweg niet goed genoeg toneel gespeeld - aldus de jury.

Je moet wel een heel grote somberman zijn om afgelopen seizoen niet onder de indruk te zijn geraakt van de fenomenale hoofdrol die Gees Linnebank speelde in Molière's De Vrek. Of bewondering hebben voor Willem Nijholt vanwege zijn consequent nukkige spel in Cowards Lied in de schemering. Ook Bert Luppes speelde een sterke titelrol in Tsjechovs Ivanov. Dat wordt dus een spanningsloos feestje vanavond, nu er ook al geen Arlecchino te vergeven valt (er waren minstens tien mannelijke bijrollen van uitzonderlijk niveau dit jaar).

Voor de Theo d'Or (beste vrouwelijke hoofdrol) zijn er wel twee kanshebbers: Frieda Pittoors en Betty Schuurman. Maar hier is het probleem dat een keuze schier onmogelijk is. Pittoors en Schuurman deden niet voor elkaar onder in één voorstelling: De Leenane Trilogie. Daarin speelden ze moeder en dochter, bijna letterlijk aan elkaar vastgeklonken. Allebei die prijs, dat zou rechtvaardig zijn.

Meer over