Nokia aanjager technologiebedrijven

De aandelen van technologiebedrijven waren donderdag in trek op de Europese beurzen. Meevallende kwartaalcijfers van telefoonfabrikant Nokia en softwarebedrijf SAP stuwden de vraag naar technologieaandelen....

De graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam daalde 0,2 procent naar 353,26 punten. Onder de stijgers op het Damrak bevonden zich telecom-en kabelbedrijf Versatel en chipmachinefabrikant ASML, die respectievelijk 1,3 procent en 0,8 procent wonnen. Onder de middelgrote fondsen noteerde branchegenoot ASM International een plus van 1,3 procent.

De aandelen profiteerden van de kwartaalcijfers van het Finse Nokia en het Duitse SAP over het eerste kwartaal van 2005. De winsten omzetcijfers van de technologiebedrijven overtroffen de verwachtingen van analisten.

De cijfers van Nokia werden enthousiast ontvangen en leverden de mobieltjesfabrikant een koerswinst op van bijna 5 procent. De koers van een aandeel in de softwareproducent SAP steeg bijna 3,5 procent en voerde daarmee de DAX-index in Frankfurt aan.

De graadmeter van de Duitse beurs won 0,4 procent. In Parijs eindigde de CAC-40 vrijwel onveranderd, terwijl de FTSE-100 in Londen met een nipt verlies van 0,1 procent de dag uitging.

De drankenconcerns in Europa profiteerden donderdag van spectaculair overnamenieuws – een zeldzaamheid in de sector. Het Franse Pernod Ricard koopt voor bijna 11 miljard euro zijn Britse branchegenoot Allied Domecq. De koers van Allied steeg met 3,4 procent nadat de overname bekend was gemaakt.

Nog enthousiaster waren beleggers met stukken Pernod in de portefeuille. Het aandeel van de drankenproducent steeg 6,8 procent, en was het best presterende fonds op de Franse beurs. De Britse concurrent Diageo verloor 0,5 procent.

Ook in Amsterdam galmde het overnamenieuws na. Brouwer Heineken pakte een koerswinst van 1,4 procent op 26,34 euro en was de grootste stijger in de AEXindex. Op de lokale markt steeg de koers van branchegenoot Grolsch met 2,9 procent.

Minder goed nieuws was er voor Hagemeyer. Het handelshuis kwam met een tussentijdse rapportage, waaruit blijkt dat de omzetontwikkeling tegenzit. Beleggers straften Hagemeyer – een fonds met een jojoënd koersverloop – met een koersdaling van 2,1 procent naar 1,87 euro. Alleen Getronics presteerde slechter met een koersdaling van ruim 2 procent.

Meer over