Analyse

Nog weinig tekenen van een Brexocalypse

Precies een maand na het Britse EU-referendum is duidelijk dat de verwachte ineenstorting van de Britse economie is uitgebleven. Maar het is nog te vroeg voor overdadig optimisme.

Het Londense zakendistrict Canary Wharf. Na de Brexit herstelden de beurskoersen zich rap. Beeld Hollandse Hoogte
Het Londense zakendistrict Canary Wharf. Na de Brexit herstelden de beurskoersen zich rap.Beeld Hollandse Hoogte

Brexocalypse Now. De ochtend na de stem voor een Brexit voorspelde weinig goeds. Paniek regeerde op de beurzen. Sommige aandelen, met name van bouwbedrijven, daalden 70 procent in waarde. Het pond bereikte de laagste stand tegenover de dollar sinds Easy Lover van Phil Collins in 1985 de hitlijsten aanvoerde. Ook tegenover de euro verloor het flink terrein. De donkere voorspellingen van IMF-bazin Christine Lagarde, de Bank of England en de inmiddels ontslagen minister van Financiën George Osborne leken uit te komen. Het leek die Zwarte Vrijdag, 24 juni, een kwestie van tijd voordat er weer rijen voor de pinautomaten zouden staan.

Het is anders gelopen. Mede dankzij koopjesjagers en het zwakke pond herstelden de beurskoersen zich rap. De gemiddelde prijs van een aandeel uit de beursindex FTSE 100 is nu 6 procent hoger dan voor het referendum, terwijl de aandelen van de kleinere Britse bedrijven in de FTSE 250 bijna zijn hersteld. Het grote uitzendbureau Reed meldde dat het aantal vacatures in de weken na 23 juni 8 procent hoger lag dan in dezelfde periode een jaar geleden. Eerder deze week oordeelde de Britse centrale bank, die tot verbazing van velen de rente nog niet heeft verlaagd, dat er vooralsnog geen tekenen zijn van economische achteruitgang.

Het pond is echter niet van de Brexit-klap hersteld, wat de komende maanden waarschijnlijk zal leiden tot een hogere inflatie. De lagere koers van de Britse munt is evenwel goed voor de export. Het in evenwicht brengen van de handelsbalans - het VK is nu vooral een importland - was precies de reden dat de topondernemer John Mills de Brexit-campagne zo fanatiek steunde. De Britse economie zal profiteren van het aantal Britten dat in eigen land vakantie zal vieren. Niet alleen het zwakke pond maar ook de angst voor terreur speelt een rol bij de hervonden liefde voor 'staycations'.

Een van de regio's die van binnen- en buitenlandse toeristen zullen profiteren is Wales, maar de Brexit is geen goed nieuws gebleken voor de staalarbeiders in dat deel van het land. Zo heeft Tata Steel de reddingsplannen voor de staalfabriek Port Talbot uitgesteld tot er meer zekerheid is over toegang tot de Europese interne markt. Dat sluit aan bij zorgwekkende cijfers van IHS Markit. De activiteiten in de dienstensector - goed voor driekwart van de Britse economie - zouden na het referendum zijn gedaald naar het laagste punt sinds 2009, het jaar na de crisis. Volgens de analisten remt de kwakkelende wereldeconomie de goedkoper geworden export.

Het snelle aantreden van de nieuwe premier heeft in ieder geval bijgedragen aan een 'kalm blijven & stug doorgaan'-stemming, net als de oproep van Boris Johnson om 'een waarlijk mondiaal Groot-Brittannië te scheppen'. Dat is een hele uitdaging, zo bleek donderdagavond in het Londense Chatham House bij een drukbezochte bijeenkomst van handelsdeskundigen. Wat betreft de onderhandelingen met de EU en potentiële handelspartners, viel vooral het woord 'complex'. Voormalig WTO-topeconoom Patrick Low had een tip voor zijn landgenoten: 'Roep tijdens onderhandelingen niet constant dat je de vijfde economie van de wereld bent.'

G20 zet alles op alles om economische groei te blijven bevorderen

'Het wereldwijd economisch herstel zet door, maar blijft zwakker dan gewenst.' Dat stelden de economische grootmachten van de G20 na afloop van hun top afgelopen weekend in de Chinese plaats Chengdu. Daadkrachtige maatregelen ter bevordering van economische groei moeten snel worden genomen, ook om de potentiële gevolgen van de Brexit en toenemend protectionisme tegen te gaan. Volgens de G20 moet de nadruk van economisch beleid meer komen te liggen op hervormingen, in plaats van stimuleringsmaatregelen die alleen op de korte termijn soelaas bieden.

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei na afloop dat liberalisering van de wereldhandel de productiviteit en economische groei een zetje in de goede richting kan geven. Het IMF stelde deze week zijn mondiale groeiverwachtingen voor 2016 en 2017 iets naar beneden bij, als gevolg van de Brexit. De ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de G20 zeiden er desondanks vertrouwen in te hebben dat de gevolgen van de Brexit beperkt kunnen worden, en spraken de hoop uit dat Groot-Brittannië nauw met de EU blijft samenwerken.

Meer over