Nog vijf PVV'ers biechten hun veroordelingen op

den haag Nog vijf Tweede Kamerleden van de PVV blijken te zijn veroordeeld wegens een strafbaar feit. Jhim van Bemmel beging de ernstigste overtreding: valsheid in geschrifte bij het opstellen van vrachtbrieven.

Maartje Bakker

Dat blijkt uit een onderzoek dat RTL Nieuws onder alle Kamerleden heeft gehouden. De redactie vroeg de parlementariërs per brief hun veroordelingen wegens een strafbaar feit of volgens het tuchtrecht te bekennen. Van Bemmel, die in 2006 500 euro boete kreeg opgelegd, verzuimde zijn veroordeling te melden aan PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft gevolgen, meldde Wilders gisteren: de PVV'er moet, net als eerder zijn collega Eric Lucassen, een deel van zijn portefeuille inleveren. Van Bemmel voerde het woord over ruimtelijke ordening, consumentenzaken en de postmarkt.


Lucassen, die eerder deze maand in opspraak kwam wegens een veroordeling wegens ontucht, blijkt nog een strafbaar feit op zijn geweten te hebben. Hij kreeg als beroepsmilitair een boete van 250 euro omdat hij ongeoorloofd afwezig was.


Twee PVV'ers, Marcial Hernandez en Raymond de Roon, kregen van de rechter een boete wegens te hard rijden. De vijfde PVV'er die over de schreef ging, is Joram van Klaveren.


PVV-leider Wilders zegt 'niet vrolijk' te worden van het gedrag van zijn fractiegenoten. 'Niet alleen ik, maar de hele PVV-fractie en de hele politiek worden op deze manier in hun hemd gezet.'


Ook de VVD (Ton Elias) en de SP (Paul Ulenbelt) zijn niet brandschoon.


Van de 150 Kamerleden gaven er 149 een antwoord op de vragen. Rik Grashoff (GroenLinks) biechtte op dat hij ooit een boete kreeg voor zwartrijden in de trein - maar dat is een overtreding, geen misdrijf.


De enige die zijn medewerking weigerde, was Hero Brinkman (PVV). 'Om principiële redenen', schreef hij.


Slok op, te snel, of zwartrijden in de trein

Jhim van Bemmel (PVV) In 2006 veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en in 2000 een boete wegens rijden onder invloed (400 gulden).


Joram van Klaveren (PVV) In 'de periode 2008/2009' veroordeeld wegens rijden onder invloed en weigeren medewerking aan een alcoholonderzoek. Sancties: boete en tijdelijke rijontzegging.


Eric Lucassen (PVV) Veroordeeld wegens ontucht met een ondergeschikte en wegens ongeoorloofde afwezigheid in zijn tijd als beroepsmilitair, en 'baldadigheid en hinderlijk volgen'.


Marcial Hernandez (PVV) Veroordeeld wegens snelheidsovertreding (350 euro).


Raymond de Roon (PVV) Veroordeeld in 2008 of 2009 wegens snelheidsovertreding (600 euro). Er is door een hem onbekende bestuurder te hard gereden met een 'motorvoertuig' van hem. Omdat de bestuurder onbekend is, is De Roon veroordeeld.


Ton Elias (VVD) Kreeg in 1981 een voorwaardelijke rijontzegging na een alcoholcontrole.


Paul Ulenbelt (SP) In 1976 aangehouden met een te hoog alcoholpromillage.


Rik Grashoff (GroenLinks): Boete wegens reizen zonder treinkaartje.


Meer over