'Nog hooguit vijftien vermisten bij veerbootramp'

Het aantal vermisten bij de ramp met de veerboot Norman Atlantic is bijgesteld tot hooguit tien à vijftien. Dit heeft het Italiaanse Openbaar Ministerie vandaag  laten weten aan persbureau ANSA. Tot nu toe werd uitgegaan van mogelijk tientallen vermisten.

Een Italiaanse brandweerman bekijkt de Norman Atlantic. Beeld afp
Een Italiaanse brandweerman bekijkt de Norman Atlantic.Beeld afp

Definitief uitsluitsel komt er volgens officier van justitie Giuseppe Volpe pas 'als Griekenland besluit ons een betrouwbare passagierslijst te geven, want in Griekenland duurt het allemaal erg lang'. De brand op de veerboot brak zondag uit.

De Norman Atlantic werd vandaag naar de haven van het Zuid-Italiaanse Brindisi versleept. Er stijgt nog steeds rook op uit het rampschip, meldde ANSA. Op de boot was zondag brand uitgebroken. Door de slechte weersomstandigheden waren sleepboten niet eerder in staat om de Norman Atlantic naar het vasteland te trekken.

Italiaanse brandweerlieden zijn vandaag in de haven van Brindisi aan boord gegaan van het wrak van de Griekse veerboot. Ze moeten smeulende brandjes blussen om een zoektocht mogelijk te maken naar slachtoffers van de brand op het veer. De brand kostte aan zeker elf mensen het leven, maar de Italiaanse justitie denkt dat er ook ongeregistreerde migranten en verstekelingen in vrachtwagens aan boord waren en wellicht zijn omgekomen.

Gistermiddag werd begonnen met het verslepen van de Norman Atlantic. Uiteindelijk duurde het zo'n zeventien uur voor de sleepboot met de veerboot in Brindisi aanmeerde.

De Norman Atlantic wordt naar de haven van het Italiaanse Brindisi gesleept. Beeld ap
De Norman Atlantic wordt naar de haven van het Italiaanse Brindisi gesleept.Beeld ap

Onderzoek

Het openbaar ministerie in Bari heeft ondertussen naar nog eens vier medewerkers van de Griekse veerdienst Anek een onderzoek ingesteld, meldde ANSA. Het gaat om twee bemanningsleden van de veerboot en twee vertegenwoordigers van Anek. De kapitein van het vaartuig en de directeur van de scheepswerf die de veerboot bouwde gingen het viertal voor.

Italiaanse kranten citeerden vandaag uit transcripten van het verhoor van kapitein Argilio Giacomazzi van afgelopen woensdag. Giacomazzi zei daarbij dat de bemanning zijn instructies de reddingsboten te water te laten niet opvolgde en dat er te veel voertuigen op het autodek stonden.

Een uitgebrand deel van de Norman Atlantic. Beeld ap
Een uitgebrand deel van de Norman Atlantic.Beeld ap

Belabberde procedures

Onder de overlevenden waren Willem (63) en Monika Boon (62). In een interview met de Telegraaf vertellen ze hoe bedreigend de situatie aan boord was: 'Dat werd verergerd door ontploffende tankauto's met olijfolie aan boord [...] Het schip trilde voelbaar door die knallen.'

Bij de evacuatie zouden er nauwelijks richtlijnen of vaste procedures zijn gevolgd: 'We weten alleen dat bij het verlaten van het schip het recht van de sterkste gold. Dat was het meest beangstigend.'

Meer over